Hans Steeman - 19 oktober 2022

Nutanix toont leiderschap met zijn HCI-benadering

Nutanix toont leiderschap met zijn HCI-benadering image

Het was voormalig CEO en mede-oprichter Djeerah Pandey die met het idee kwam om het beheer van server-, storage- en netwerkinfrastructuur te hervormen. Dat leidde in 2008 tot de oprichting van Nutanix en het door Nutanix gecreëerde Hyper Converged Infrastructure (HCI). HCI veranderde voorgoed de manier waarop technische infrastructuur van datacenters ingericht kon worden. Tegenwoordig is deze technologie zo ver ontwikkeld dat deze volledig in een softwareomgeving werkt, zowel on-premises als in de cloud.

Anno 2022 wordt Nutanix nog steeds als de grote innovator achter het HCI-concept gezien. Dankzij HCI kunnen bedrijven hun IT-omgeving op een moderne en efficiënte manier beheren. Daarbij staat het gebruik van de cloud centraal. HCI kan toegepast worden in alle cloud-omgevingen, zowel privaat als publiek. Hiermee is de IT-infrastructuur uiterst flexibel in te richten en te schalen, wat onder meer leidt tot lagere exploitatiekosten, maar hierover later meer. Het HCI-concept wordt inmiddels breed gedragen in de industrie. Meerdere IT-leiders zoals Dell, VMware, HPE en Cisco introduceerden vergelijkbare oplossingen. Aan het woord zijn: Sander Scholten, Sales Director voor Nederland en Ricardo van Velzen, manager van het lokale Systems Engineering team. Beiden zijn actief voor Nutanix in Nederland.

Een software-gedefinieerde aanpak
Sander Scholten: “HCI is een software-gedefinieerde IT-infrastructuur die alle elementen van conventionele IT-systemen virtualiseert. Een HCI-omgeving omvat minimaal gevirtualiseerde computers (virtuele machines), dataopslag en een netwerkinfrastructuur. Het unieke aan Nutanix HCI is dat het applicaties draait op standaard servers. Op maat gemaakte hardware is dus niet langer nodig. Dit levert een gerationaliseerde en schaalbare infrastructuur op. Daarnaast maakt het gebruik van off-the-shelf servers het gebruik van HCI in publieke en on-premises cloudomgevingen eenvoudig.”

Virtualiseren maakt flexibel
Ricardo van Velzen: “Het grote verschil tussen een 3-tier infrastructuur (server, storage en netwerk gescheiden) en de HCI-infrastructuur van Nutanix is dat de complete infrastructuur met een eenduidige softwarelaag wordt beheerd. Door de omgeving te virtualiseren, kunnen diverse componenten via de HCI-software tussen meerdere processen in een datacenter gedeeld worden.”
Het Nutanix-dashboard is het hart van de omgeving. Via dit dashboard kunnen processen eenvoudig en flexibel beheerd en geconfigureerd worden. Zo kunnen processen bijvoorbeeld met een druk op de knop verhuisd worden van de on-premises infrastructuur naar de cloud en vice versa. Ook hebben gebruikers via dit dashboard volledig inzicht in hun omgeving, ongeacht waar deze draait.
Sander Scholten: “Bij Nutanix ondersteunen we bekende publieke cloudproviders, zoals Amazon AWS en binnenkort Microsoft Azure. Daarnaast ondersteunen we gecertificeerde private cloudoplossingen, zoals Equinix en Cyxtera. Dat is het mooie van onze oplossingen. Welke cloud, of combinatie hiervan, onze klanten ook gebruiken, Nutanix HCI draait overal.”

Leve de cloud, of toch niet?
Zoals eerder benoemt speelt de cloud een belangrijke rol in de Nutanix’ HCI-benadering. Vooral aan het begin van het decennium was er veel aandacht voor de adoptie van en verplaatsing naar de cloud. Met name de verplaatsing naar publieke cloudproviders stond hoog op de agenda bij bedrijven die zich voornamen ‘cloud only’ te worden. Inmiddels is er een genuanceerder beeld ontstaan van de publieke cloud. De transitie van data naar en vooral uit dit type cloud blijkt een onderbelichte kostenpost te zijn.

Sander Scholten: “Bij de introductie van de cloud was iedereen zeer enthousiast. Veel operationele zorgen werden van de CIO weggenomen en een scherp OPEX-model voor een flexibele (dynamische) infrastructuur deed zijn intrede. Groei was het parool en geld bijna gratis. Nu is een tijd van bezinning aangebroken en moet er geld verdiend worden. Kosten spelen een steeds grotere rol. Daarom staat flexibiliteit bij Nutanix centraal. De klant moet te allen tijde de regie kunnen behouden over zijn omgeving, de applicaties en workloads die daarop draaien en de kosten hiervan. Zij moeten daarnaast de vrijheid hebben om deze te verplaatsen als dat nodig is. Nu blijkt dat dat bij de publieke cloud makkelijker gezegd dan gedaan is.”

Inmiddels hebben grote cloudgebruikers zoals ING aangegeven een transitie terug naar eigen platformen in te zetten om daarmee flinke kostenbesparingen te bereiken en betere controle te krijgen over hun omgeving. ING’s CTO Ron van Kemenade heeft tijdens een symposium aangegeven dat in de afgelopen jaren al 100 miljoen euro aan operationele kosten werd bespaard door 34% van de applicaties terug te migreren naar de eigen on-premises infrastructuur. Rond 2025 moet dit zelfs oplopen tot 70% van de applicaties. ABN/AMRO heeft aangegeven hetzelfde te gaan doen en is aan het repatriëren.

De flexibiliteit om te verplaatsen
Het verplaatsen van applicaties en workloads tussen IT-omgevingen is een van de kerncompetenties van de Nutanix-software. Zo kunnen productiesystemen eenvoudig tussen omgevingen getransporteerd worden indien nodig, compleet met alle bijbehorende data.
Sander Scholten: “Het is alsof je dat wat je wilt verplaatsen in een doos inpakt en in de nieuwe omgeving weer uitpakt. De controle ligt altijd bij de IT-beheerder en er is nooit sprake van een vendor lock-in. De klant weet altijd waar zijn assets zijn en kan deze eenvoudig beheren. Daarnaast wordt ownership goed geborgd, ook in de cloud.”

Workloads staan bij de Nutanix-benadering in een publieke, private of hybride cloud, maar zijn altijd helemaal in beheer bij de systeembeheerders. Hierdoor wordt de belasting van het IT-team aanzienlijk verminderd en heeft een bedrijf minder mensen nodig om de infrastructuur ‘in de lucht’ te houden. Eenvoudig werk kan vervangen worden door hoogwaardig werk, waardoor mensen beschikbaar zijn voor opdrachten waar ze normaal niet aan toe komen. IT wordt daarmee een stuk klantvriendelijker.

Ricardo van Velzen: “Dankzij de bewezen Nutanix-technologie kan oude technologie over boord en ontstaat er een nieuw elan. Niet alleen de technologie is flexibeler, ook het IT-team. Het is een transitie van IT als kostenpost naar IT als business enabler.”

Auteur: Hans Steeman

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!