Wouter Hoeffnagel - 21 oktober 2022

Clearview AI krijgt Franse privacyboete van twintig miljoen euro

Clearview AI krijgt Franse privacyboete van twintig miljoen euro image

Clearview AI krijgt van de Franse privacytoezichthouder een boete van 20 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf gaf geen gehoor aan een eerdere oproep van de toezichthouder om de verzameling en het gebruik van data van Fransen te staken en gehoor te geven aan verzoeken om data te laten vernietigen.

Clearview AI is een bedrijf dat gezichtsherkenningstechnologie ontwikkeld. Het bedrijf is omstreden en ontving in de Europese Unie al meerdere boete van gegevensbeschermingsautoriteiten. Zo kreeg het bedrijf ook in Italië en Griekenland boetes van 20 miljoen euro opgelegd. Daarnaast kreeg Clearview AI in het Verenigd Koninkrijk een boete opgelegd.

Verzameling en verwerking van Franse persoonsgegevens

Ook met de Franse toezichthouder heeft Clearview AI het al langer aan de stok. Zo riep de CNIL het bedrijf in 2021 op de verzameling en verwerking van Franse persoonsgegevens te staken, aangezien een juridische basis hiervoor ontbreekt.

Aan deze oproep gaf Clearview AI echter geen gehoor. De CNIL legt het bedrijf daarom nu een boete van 20 miljoen dollar op. Het is de maximale boete die de toezichthouder volgens de AVG kan opleggen. De CNIL meldt dat Clearview AI meerdere artikelen van de AVG heeft overtreden door het onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens, niet mee te werken met toezichthouders en het schenden van de privacy van Europeanen.

De verklaring van de CNIL is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!