Floris Hulshoff Pol - 25 oktober 2022

Europa opnieuw grootste crypto-economie ter wereld

Europa opnieuw grootste crypto-economie ter wereld image

Nederland staat met een totaal transactievolume van 105 miljard dollar op de vierde plek van de grootste crypto-economieën in deze regio, achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Deze landen stonden vorig jaar ook al in de top vier, maar toen stond Frankrijk nog boven Duitsland. Toch is het volume in Nederland wel iets gedaald met 3% ten opzichte van juli 2021. Naast het totale volume aan ontvangen cryptocurrency, kijkt Chainalysis ook naar de grassroots adoptie. Hierbij  wordt gemeten waar de meeste mensen het grootste deel van hun geld in cryptocurrency steken.

Alleen West-Europa bevat al zes van de 40 grootste grassroots adopters van cryptocurrency wereldwijd: het Verenigd Koninkrijk (17), Duitsland (21), Frankrijk (32), Spanje (34), Portugal (38) en ook Nederland (39). Deze hoge adoptie komt vooral door DeFi en NFT's. Hierover is recent meer duidelijkheid gekomen door nieuwe EU-regelgeving zoals de ‘Travel Rule’ en de MiCA-vergunningsregeling.

Hoe zit het met de overige landen?

Het Verenigd Koninkrijk heeft - wat betreft transactievolume - de grootste crypto-economie in Centraal-, Noord- en West-Europa en staat met 233 miljard dollar aan ontvangen cryptocurrency op de zesde plaats wereldwijd. Veel van deze activiteit was gerelateerd aan DeFi.

Duitsland laat een opvallende ontwikkeling zien, deze markt is namelijk gegroeid met 47%. Dit is waarschijnlijk het resultaat van twee recente beslissingen: (1) het invoeren van een vermogenswinstbelasting van 0% op lange termijn, en (2) het toestaan dat veel verschillende soorten vermogensbeheerders kunnen beleggen in cryptocurrencies. Data van Chainalysis suggereert dat deze maatregelen zowel particuliere als institutionele gebruikers hebben aangemoedigd. Nederlandse toezichthouders waren op dit gebied een stuk terughoudender.

In de kleinere CNWE-landen liepen de stijgingen in het transactievolume sterk uiteen. Uitschieters zijn bijvoorbeeld Estland, die bovenaan staat met een stijging van 76%, en Malta waar de activiteit halveerde tussen juni 2021 en juli 2022. Estland zag dit jaar potentie om een centrale Europese crypto-hub te worden en richtte zich in mei 2022 op het verminderen van de risico's van witwassen, ransomware en marktbesmetting. Malta, ook wel het ‘blockchaineiland’ genoemd, heeft nog steeds één van de meest uitgebreide regelgevingskaders ter wereld en heeft tussen juli 2021 en juni 2022 te maken gehad met concurrentie van de Bahama's, Bermuda, Abu Dhabi en Dubai.

NFT's stimuleren DeFi-activiteit in Europa

NFT-platformen genereren meer webverkeer dan alle andere DeFi-protocollen in de regio. Dit geldt vooral voor Ierland en Noorwegen, waar het verkeer naar NFT-marktplaatsen goed is voor meer dan 70% van al het DeFi-gerelateerde webverkeer.

Blockchain gaming was de tweede meest bezochte DeFi-categorie in CNWE, met Frankrijk, Italië en Spanje als koplopers. In deze drie landen was meer dan 30% van het webverkeer metaverse-gerelateerd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!