Wouter Hoeffnagel - 24 oktober 2022

Onveilige slimme apparaten blijven komende jaren een probleem

Strengere wetgeving stelt vanaf medio 2024 strengere regels aan de beveiliging van apparaten als routers, netwerkschijven en beveiligingscamera's. Hoewel de toestroom van nieuwe onveilige apparaten hiermee stopt, blijven bestaande onveilige apparaten een probleem.

Hiervoor waarschuwen hoogleraar computerbeveiliging Michel van Eeten van de TU Delft tegen NOS. Van Eeten schat dat er honderdduizenden tot miljoenen slimme apparaten in Nederland in gebruik zijn. Hierin worden continu nieuwe beveiligingsproblemen ontdekt.

Digitale lokdozen

NOS deed rondgang binnen de Nederlandse overheid. Hieruit blijkt dat niemand binnen de overheid structureel bezig is met het opsporen van onveilige slimme apparaten. Van Eeten wijst op de mogelijkheid digitale 'lokdozen' in te zetten om onveilige slimme apparaten in kaart te brengen. Ook kan de overheid zelf actief op zoek gaan naar kwetsbare apparaten bij consumenten thuis.

De hoogleraar computerbeveiliging bouwde zelf zo'n lokdoos voor onveilige apparaten in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Het project was succesvol en is inmiddels ten einde. Vooralsnog krijgt het geen vervolg; Van Eeten draait de lokdoos nu als vrijwillig initiatief. Dit betekent onder meer dat er geen budget meer is om de lokdoos met nieuwe apparatuur bij te werken.

"Ik denk dat het goed zou zijn als de overheid zo te werk zou gaan", zegt Van Eeten tegen NOS. "Als je ziet dat een apparaat wordt gehackt, kun je naar een fabrikant stappen met bewijs dat hij verzaakt." Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!