Wouter Hoeffnagel - 25 oktober 2022

RvS uit kritiek op wetsvoorstel rondom delen van data

RvS uit kritiek op wetsvoorstel rondom delen van data image

De Raad van State (RvS) wil dat een wetsvoorstel voor het zoveel mogelijk delen van gegevens die zijn verzameld door de overheid aan te passen. Het maakt zich onder meer zorgen over de bescherming van persoonsgegevens. Ook vreest de Eerste Kamer dat de wet zorgt voor inbreuk op het intellectueel eigendom van wetenschappers.

Het gaat om het Wetsvoorstel implementatie Open data richtlijn, waarmee het kabinet een Europese richtlijn wil omzetten in nationale wetgeving. Het wetsvoorstel moet het goedkoper en makkelijker maken om data die is verzameld door de overheid te hergebruiken. De RvS vreest onder meer dat door het wetsvoorstel persoonlijke gegevens per ongeluk worden gedeeld. Dit is alleen toegestaan indien gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. De RvS vreest dat in een later stadium - met behulp van slimmere en snellere computers - gegevens alsnog kunnen worden teruggeleid tot de oorspronkelijke persoonsgegevens.

Wetenschappers moeten verplicht onderzoeksgegevens delen

Het wetsvoorstel betekent ook dat wetenschappers verplicht zijn gegevens uit hun onderzoeken te delen voor hergebruik door derden. De RvS stelt dat dit inbreuk maakt op het intellectueel eigendom van wetenschappers. Ook wijst het erop dat in de Europese richtlijn wetenschappers zelf mogen kiezen of zij gegevens openbaar maken.

Niet alleen de RvS is kritisch over het wetsvoorstel, ook de Autoriteit Persoonsgegevens heeft bezwaren. In augustus liet de privacytoezichthouder zich al kritisch uit over het wetsvoorstel.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!