Floris Hulshoff Pol - 25 oktober 2022

Lightyear neemt de technologie van Next Level Electronics over

Lightyear neemt de technologie van Next Level Electronics over image

Lightyear, het high-tech bedrijf dat 's werelds eerste zonneauto ontwikkelt, kondigt vandaag de overname aan van de activa van Next Level Electronics (NLE), een Nederlands elektronica-ontwikkelingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp van zeer efficiënte vermogenselektronica. Na samenwerking met NLE bij de ontwikkeling van omvormers voor de aandrijflijn, heeft Lightyear de technologische ontwerpen van NLE overgenomen, die cruciaal zijn voor de efficiëntie van de aandrijflijn. Hiermee stelt Lightyear zijn technologie veilig en kan het verdere vooruitgang boeken in de ontwikkeling en productie van een efficiënter aandrijfplatform voor zijn elektrische zonneauto's.

Een stap naar meer efficiëntie voor elektrische auto's

Lightyear's ontwerpfilosofie draait om efficiëntie en het streven om het maximale uit elk onderdeel van zijn auto te halen, Lightyear 0, om zo het meest duurzame elektrische voertuig tot nu toe te creëren. Naast aerodynamica en rolweerstand is Lightyear's speciaal ontworpen aandrijflijn een belangrijk element om een lager energieverbruik en dus een grotere actieradius te bereiken, waardoor zonnepanelen op auto's een haalbaar concept worden. Dit is waar NLE om de hoek komt kijken, dat oorspronkelijk mede is opgericht door Lightyear medewerkers en andere voormalige studenten van de TU Eindhoven na hun deelname aan het Solar Team Eindhoven.

"NLE heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de kerntechnologie voor de efficiëntie van ons aandrijflijnontwerp, namelijk de omvormers, dus het was volkomen logisch om deze zakelijke beslissing te nemen. Dit zal onze kennisbasis en technologieportfolio zeer ten goede komen, waardoor we onze aandrijflijn verder kunnen ontwikkelen en Lightyear's positie in de auto-industrie kunnen versterken," zegt Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear.

Nieuwe mogelijkheden voor Lightyear 2

Naast meer vrijheid in het ontwerp van hun aandrijflijn, ziet Lightyear de overname als een kans om hun technologieën verder te verbeteren om een stap dichter bij hun missie van schone mobiliteit voor iedereen, overal te komen: na het valideren van de technologie van elektrische auto's op zonne-energie met hun eerste automodel, Lightyear 0, zal de aandrijflijn verder worden ontwikkeld voor hun meer toegankelijke model voor de massamarkt, Lightyear 2, dat bedoeld is voor extra distributie in de VS, het Verenigd Koninkrijk en uiteindelijk Azië.

Jordy de Renet, medeoprichter en directeur van Next Level Electronics, zegt: "Next Level Electronics en Lightyear hebben veel gemeenschappelijk DNA, omdat ze spin-offs zijn van het Solar Team Eindhoven. We delen het ideaal van 'duurzaamheid door technologie' en er zijn altijd sterke banden geweest tussen Next Level Electronics en Lightyear. Na drie jaar gezamenlijke ontwikkeling van zeer efficiënte omvormers is Lightyear nu in een perfecte positie om onze gedeeltelijk mede ontwikkelde technologie op de markt te brengen. Daarom zijn we er trots op dat de invertertechnologie van NLE de komende jaren in elektrische zonneauto's zal worden gebruikt."

Efficiënte elektrische zonneauto's zijn volgens Lightyear de oplossing voor veel huidige mobiliteitsuitdagingen, zoals onvoldoende laadinfrastructuur, overbelasting van het net en stijgende energieprijzen voor consumenten. Met meer elektrische voertuigen op zonne-energie op de weg, wordt de hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor het opladen van de batterij aanzienlijk verminderd en is daarom duurzamer dan conventionele elektrische voertuigen. Met de Lightyear 0 die dit najaar in productie gaat, gevolgd door zijn model voor de massamarkt, Lightyear 2, wil het autobedrijf consumenten een haalbare optie bieden om bij te dragen aan de energietransitie.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!