Huawei Connect toont inspanningen voor Europese transitie

Karl Song, vice-president corporate communications van Huawei

28-10-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Huawei Connect toont inspanningen voor Europese transitie

In Europa lopen tal van programma’s om de maatschappij, en de IT in het bijzonder, groener te maken. Een reductie van het energieverbruik, het gebruik van IT om processen CO2-neutraal te maken en de maatschappelijke impact van de industrie zijn belangrijke thema’s. En hoewel het Europese programma’s zijn blijkt de inbreng van het Chinese Huawei groot te zijn. Huawei Connect in Parijs (Unleash Digital), het Europese eerste face to face evenement van het bedrijf na Corona, maakt dat duidelijk.

Het Chinese Huawei is een onderneming van formaat. En hoewel ze in Europa tegenslagen hebben opgelopen door restricties van de regelgevers over hun rol in de (tele)communicatie, staat dat een verdere ontwikkeling van het bedrijf niet in de weg. Er zijn veel andere industriële segmenten, zoals de energie transitie, mobiliteit en de hervorming van datacentra waar men een belangrijk speerpunt van gemaakt heeft. Tijdens Huawei Connect was telecom dan ook nergens te bespeuren maar ging het over andere belangrijke ontwikkelingen.

Tijdens een presentatie werd door Karl Song (foto), vice-president corporate communications van Huawei het recente rapport van Copenhagen Economics aangehaald om de omvang en rol van de onderneming te benadrukken. Na Alphabet is men wereldwijde het tweede bedrijf qua volume in R&D-investeringen. Met een budget van 18,7 miljard laat men veel gevestigde namen achter zich. De investeringen blijven niet beperkt tot Chinese centra, in Europa zijn er 27 R&D centra. Het resultaat is dat men 5,7 miljard euro bijdraagt aan de Europese economie en meer dan 3500 Europese patenten in 2021 registreerde. Men heeft in Europa12,800 mensen in dienst

Copenhagen Economics: “Huawei, een wereldwijde leverancier van informatie- en communicatietechnologie, infrastructuren en slimme apparaten, heeft een aanzienlijk deel van zijn activiteiten in Europa. Deze activiteiten en bijbehorende uitgaven zorgen niet alleen voor groei, banen en belastingen voor de nationale Europese regeringen, maar bevorderen ook innovatie.”

Europese doelen

De Europese Commissie heeft voor het komende decennium ambitieuze doelen gesteld met betrekking tot het bereiken van duurzame groei in Europa via een digitale en groene overgang van Europese bedrijven, consumenten en overheden. Om de gewenste industriële en beleidstransitie tot stand te brengen, is een cruciale rol weggelegd voor zowel publieke belanghebbenden als particuliere bedrijven, en is voortdurende innovatie door meer inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling (O&O) in heel Europa vereist. Het beleid inzake onderzoek en innovatie (O&I) is dan ook een belangrijke prioriteit voor de Europese Commissie, die concrete doelstellingen voor Europa heeft vastgesteld om de investeringen in O&O te stimuleren en de groene overgang te verwezenlijken, bijvoorbeeld via het Europees strategisch plan voor onderzoek en investeringen 2020-2024, het Europees digitaal decennium en de Europese Green Deal . Huawei draagt niet alleen via zijn eigen activiteiten en de aankoop van goederen en diensten van Europese bedrijven, maar ook via zijn uitgebreide investeringen bij aan de Europese economie en de samenleving in het algemeen. Sinds Huawei zijn activiteiten in Europa begon met de opening van een onderzoekscentrum in 2000, heeft het bedrijf steeds meer innovatie in heel Europa gestimuleerd en vandaag heeft Huawei 27 onderzoeksfaciliteiten in heel Europa.

Huawei Cloud

Een volgende stap is de introductie van Huawei Cloud in Europa. In Azië was men al actief nu komt men ook naar Europa. Huawei zal de infrastructuur leveren en partners stimuleren om met AI en training services te ontwikkelen. Daarmee kan men een nieuwe speler gaan worden naast gevestigde namen als Microsoft Azure en Amazon AWS. Het is de bedoeling de eigen technologie te gebruiken om partners onder het motto: “Go Cloud, Go Global” een duw in de rug te geven bij het benutten van de gecentraliseerde cloud-technologie.

De stap maakt deel uit van Huawei's strategische aanpak om de technologische betrokkenheid bij partners te verdiepen, variërend van 5G, cloud en kunstmatige intelligentie (AI), evenals het opbouwen van digitale vaardigheden om de nieuwe kansen optimaal te benutten. Huawei verbreedt hiermee ook zijn digitale activiteiten en streeft naar wat "Everything as a Service" (XaaS) wordt genoemd.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter