Bedrijven kijken nu al naar mogelijkheden van 6G

01-11-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Bedrijven kijken nu al naar mogelijkheden van 6G

Nu 5G-diensten normaal geworden zijn, zoeken bedrijven steeds vaker naar opties voor de volgende generatie mobiele technologie: 6G. Volgens de Filing Analytics-database van data- en analysebedrijf GlobalData is het aantal vermeldingen van '6G' in bedrijfsaanvragen in 2022 met 32 procent gestegen, vergeleken met 2019. De eerste 6G-netwerken worden rond 2030 verwacht.

Misa Singh, Business Fundamentals Analyst bij GlobalData, zegt over deze ontwikkeling richting 'Beyond 5G' en '6G': "De lancering van 5G-services heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven op zoek zijn naar de volgende stap, door meer te investeren in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om ervoor te zorgen dat ze klaar zijn voor de volgende golf van technologische ontwikkeling. Bedrijven experimenteren met technologieën zoals Open Radio Access Network (RAN) die van fundamenteel belang zullen zijn als 6G tegen 2030 moet worden gelanceerd."

6G-ontwikkeling

De ontwikkeling van 6G zal worden beïnvloed door verschillende sectoren, verwacht GlobalData, gedreven door de vraag naar autonetwerken, het Internet of Things (IoT), zelfrijdende auto’s, slimme steden en satellieten met een lage baan om de aarde. Bovendien wordt verwacht dat de overgang naar hogere communicatiestandaarden en gebruiksscenario's zoals intelligent persoonlijk voordeel, sensor-naar-AI-fusie, superfunctionele producten met on-the-fly configuratie en productgamificatie de ontwikkeling zal stimuleren.

Hieronder benoemt GlobalData meerdere bedrijven die 'Beyond 5G' en '6G' bespreken, op basis van de Filing Analytics-database:

  • Altice Labs kijkt naar 'Beyond 5G' architecturale mogelijkheden in de THz-band via allianties voor toekomstige draadloze backhaul, terwijl Tower Semiconductor USA autosensoren wil integreren als geavanceerde veiligheidssystemen voor autonome voertuigen.
  • Bedrijven zoals Himachal Futuristic Communications kijken naar investeringen in een '6G Taskforce' om verschillende aspecten van 6G te bestuderen, zoals nieuwe golfvormen en ontwerpoverwegingen. Voor de realisatie van nieuwe use-cases zoals holografische aanwezigheid, tactiel internet, realistische haptiek en cyberfysieke systemen, bekijkt Himachal Futuristic Communications operaties over de 100 GHz-spectrumband, convergentie van terrestrische en satellietcommunicatie, mensgericht netwerk en ontwerpoverwegingen.
  • Bedrijven overwegen samenwerkingen met andere bedrijven en onderwijsinstellingen voor de ontwikkeling van 6G-diensten. Zo bespreekt Reliance Industries de samenwerking tussen JIO en een Finse universiteit, terwijl Tech Mahindra samenwerkt met een Europese overheid. Verder werd Nokia benoemd tot projectleider voor Hexa-X, het vlaggenschip 6G-initiatief van de Europese Commissie voor onderzoek naar de opkomende generatie draadloze netwerken.
  • Amplitech Group voert R&D uit naar het combineren van cellulaire en satelliet 5G/6G-subsystemen, terwijl PCTEL werkt aan integratie met Smarteq-antennes om een groter antenneportfolio voor 6G-biedingen te creëren. Intelligent Labs Nippon Telegraph and Telephone Corp werkt samen met Fujitsu, NEC en Nokia aan 6G-projecten.

In beginfase

Veel van de use-cases die werden verwacht en alom werden gehyped voor 5G voor de onderneming - zoals autonome voertuigen, AR/VR voor training en productonderhoud, geautomatiseerde constructie en productie , controle van vloten van robots en drones en hypernauwkeurige locatieservices - bevinden zich in de beginfase", stelt Kathryn Weldon, Principal Analyst in GlobalData's Enterprise Technology and Services Group voegt toe. "Zij zullen veel beter realiseerbaar zijn met de lagere latentie en hogere bandbreedte van 6G, verwacht tegen 2030."

Terug naar nieuws overzicht
Mobility