Floris Hulshoff Pol - 31 oktober 2022

European Cybersecurity Investment Platform wil investeringsgat dichten

European Cybersecurity Investment Platform wil investeringsgat dichten image

De Europese Commissie en de European Investment Bank (EIB) hebben gezamenlijk op 22 oktober 2022 een rapport gepubliceerd betreffende het ‘European Cybersecurity Investment Platform’. Dit rapport is positief ontvangen door de European Cyber Security Organisation (ECSO) en haar leden (waaronder TIIN Capital) en de Basque Cyber Security Centre (BCSC). Deze twee organisaties speelden een belangrijke initiërende rol bij de totstandkoming van dit rapport. Het rapport is een belangrijke strategische stap om, temidden van de toenemende wereldwijde concurrentie in de technologie sector, tot een robuust en competitief investeringslandschap in Europa te komen.

Volgens het in het rapport gepresenteerde marktonderzoek, heeft de Europese cybersecurity markt te maken met een ‘investment cap’ van bijna 2 miljard euro. Dit dwingt vele Europese cybersecurity start-ups en scale-ups buiten de Europese markt financiering aan te trekken om hun groei ambitie te kunnen verwezenlijken. Afgelopen Jaren heeft ECSO eerder een oproep gedaan bij de EU om meer kapitaal beschikbaar te maken voor de Europese cybersecurity markt.

“ECSO en haar leden zijn er trots op een belangrijke bijdrage te hebben kunnen leveren aan de vervulling van de ambitie om de ‘cybersecurity investment gap’ op de EU agenda te krijgen. Hierbij zijn tevens concrete voorstellen aangedragen om dit probleem op te lossen. Ook bij het verder vormgeven van de richting die wordt gekozen om cybersecurity in Europa sterker te maken in de komende jaren kan onze input worden gebruikt. We zijn daarom verheugd met de publicatie van dit rapport en we hebben er alle vertrouwen in dat het tot de juiste beslissingen zal leiden waardoor de EU cybersecurity markt zich verder kan ontwikkelen” – aldus Axel Deininger, ECSO Chairperson & CEO of secunet Security Networks.

Javier Diéguez, Director of the BCSC and Member of the ECSO Board of Directors, voegt toe - “Het rapport biedt de mogelijkheid om de concurrentiekracht van Europa op de wereldwijde cybersecurity markt te versterken. Dit moeten we met beide handen aangrijpen. We omarmen de resultaten van het marktonderzoek en de boodschap dat het nu het juiste moment is voor de creatie van het European Cybersecurity Investment Platform (ECIP). We beschikken over een groot potentieel om dit platform te organiseren. Hiermee kan tegemoet worden gekomen aan de financieringsbehoeftes van Europese cybersecurity bedrijven en invulling worden gegeven aan de ambitie op te schalen in Europa. De genoemde € 2 miljard funding is bij lange na niet genoeg om de behoefte van de sector in te vullen, maar is een opvallende en belangrijke eerste stap. Het is nu het moment dat de publieke en private sector in nauwe samenwerking deze door de EU geboden mogelijkheid omzetten in realiteit”

ECSO en haar leden, vertegenwoordigers van één van de meest levendige cybersecurity ecosystemen in Europa, onderschrijven de analyse van de Europese cybersecurity markt en de in het rapport gepresenteerde ‘investment gaps’. Tegelijkertijd wordt een oproep gedaan een zorgvuldig onderzoek te doen naar de toekomstige structuur en inrichting van het platform, het ECIP, aangezien dit van het grootste belang is om in de cybersecurity markt succesvol te kunnen opereren.

ECSO heeft gedurende het overleg met de EIB en de Europese Commissie het risico geadresseerd van een traag en onaantrekkelijk financieel instrument dat niet in staat is te concurreren met het overzeese financieringsaanbod. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer er een langdurige procedure wordt opgetuigd om een investering goedgekeurd te krijgen, naast door de markt opgelegde formele restricties voor investeerders of wanneer er onbedoelde concurrentie ontstaat tussen investeringsfondsen in Europa. Aangezien bij ECSO Europese investeerders gespecialiseerd in cybersecurity samenkomen en er daarnaast ook bij ECSO een solide ervaring beschikbaar is om activiteiten rondom cybersecurity investeringen te implementeren en organiseren heeft ECSO met haar leden hun assistentie aangeboden aan EIB Group en de Europese Commissie om een effectief functionerend ECIP te bouwen.

ECSO’s oproep om een specifiek op de cybersecurity markt georiënteerd investeringsplatform te creëren is onderschreven en wordt ondersteund door toonaangevende Europese cybersecurity organisaties en gespecialiseerde investeerders, zoals TIIN Capital|Dutch Security TechFund, 33N Ventures, Basque CyberSecurity Centre, Cyber Wales, eCAPITAL, LSEC - Leaders in Security, secunet Security Networks, Tikehau Ace Capital and Consorzio CINI. Deze hebben afgelopen jaren zich gezamenlijk ingespannen om cybersecurity investeringen en de cybersecurity markt te boosten en verder te ontwikkelen.

Michael Lucassen, Managing Partner TIIN Capital|Dutch Security TechFund, zegt hierover-“Als Nederlandse cybersecurity investeerder zijn wij met ons (Dutch) Security TechFund en toekomstige fondsen bereid om met onze collega’s bij ECSO samen te werken bij de financiering van cybersecurity bedrijven en de totstandkoming van het platform. Door ervaringen en ideeën onderling uit te wisselen en door praktisch advies en middelen beschikbaar te stellen aan de Europese Commissie en EIB Group onderstrepen we het belang van samenwerking om een gemeenschappelijk doel te realiseren. Dit gemeenschappelijke doel is de totstandkoming van een krachtige en robuuste Europese cybersecurity investeringsmarkt. TIIN Capital ondersteunt met name de oproep van ECSO’s om een specifiek op de cybersecurity markt gericht investeringsplatform met een ‘fund of funds’ structuur te creëren. Dit zou het mogelijk maken voor Europese venture capital investeerders die met kennis en kapitaal investeren in cybersecurity om met voldoende funding Europese cybersecurity leaders te ondersteunen en te laten groeien naar wereldspelers.”

ECSO en enkele leden deden in 2020 het voorstel aan de Europese Commissie. Dit voorstel werd gedaan vanwege de bedreigingen die zich voordeden als gevolg van de fragmentatie in de cybersecurity markt en de investment gap. Inhoudelijk betekende het een verzoek om het Europese investeringsplatform op te zetten waarin ten minste € 1 miljard zou moeten worden ingebracht om aan de urgente financieringsbehoefte in de markt tegemoet te kunnen komen.

Dit verzoek werd In 2020 vastgelegd in, the Letter of Intent to the European Commission waarin het voorstel gedetailleerd wordt uitgewerkt en onderschreven door 49 publieke en private stakeholders als representanten van de Europese cybersecurity markt. Voort bordurend op het voorstel van ECSO uit 2020, werd in October 2021 op formeel verzoek van ECSO en BCSC het haalbaarheidsonderzoek, waar zowel het marktonderzoek als de opzet van van het platform (ECIP) aan de orde komt, gestart door de EIB’s European Investment Advisory Hub.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!