Redactie - 02 november 2022

LeanIX: De Google Maps van je applicatielandschap

LeanIX: De Google Maps van je applicatielandschap image

Elk bedrijf is een softwarebedrijf; zoveel is tegenwoordig wel duidelijk. De vraag is evenwel of al die software inderdaad helpt om de bedrijfsdoelen te bereiken. LeanIX heeft een SaaS-toepassing die helpt het antwoord te vinden. Een tool voor CIO’s, CDO’s, Enterprise Architects, Solution Architects, Product Owners, Procurement en Devops teams.

LeanIX is tien jaar geleden opgericht in Bonn, Duitsland. “De oprichters werkten destijds bij DHL: Jörg Beyer, was er CIO en verantwoordelijk voor de IT-strategie van de logistiekdivisie; hij werkte nauw samen met managing consultant André Christ. Zij wilden bedrijfsbeslissingen nemen op basis van feiten, maar het IT-landschap zat zo ondoorzichtig in elkaar dat zij niet konden nagaan of de gegevens die zij kregen feitelijk juist waren. Veel tijd ging zitten in het verzamelen en structureren van informatie over het IT-landschap wereldwijd in plaats van het oplossen van de echte uitdagingen. Toen zijn ze zelf aan de slag gegaan om een tool te ontwerpen die de IT-architectuur koppelt aan de bedrijfsvoering en de bedrijfsdoeleinden. Het kernidee van de oprichters was om een moderne Software-as-a-Service applicatie te ontwikkelen die toegankelijk is voor IT en Business stakeholders en tevens eenvoudig inzichten geeft in de digitale transformatie: publieke en private cloud opties, een state-of-the-art gebruikerservaring en schaalbare prijsstelling. Ze maakten een oplossing die net zo gebruiksvriendelijk is als Google Maps, net zo nuttig als Excel en net zo open als Wikipedia.”

Aan het woord is Michiel van Eck, senior Enterprise Account Executive bij LeanIX Noord-Europa. Aan het gesprek nemen zijn collega’s Tim Bloemer (Enterprise Account Executive) en Jeroen van der Reijken (Director of Enterprise Sales North Europe) deel.

Voorspelbaar maken
Het drietal ziet dat de SaaS-uitgaven wereldwijd tot 2025 een groei laten zien van 87 procent. “Voor iedere toepassing is er tegenwoordig wel een SaaS-versie. Vooral ook omdat het verdienmodel de aanbieders en de afnemers zo aanspreekt. Maar bij veel organisaties ontbreekt het inzicht in welke SaaS-oplossingen er zijn en door wie ze worden gebruikt. Er ontbreken stukjes van de puzzel.”
Tegelijk, zo halen zij onderzoek aan, faalt zeventig procent van alle IT-transformaties. “Vooral door een slechte voorbereiding en gebrek aan inzicht in de risico’s die samenhangen met een transformatie. Onze tool speelt hierop in en maakt het IT-landschap inzichtelijk.” Niet voor niets noemde het Handelsblatt in een artikel van 3 december 2016 LeanIX ‘de digitale cartograaf’.
“In het recente verleden zijn complexe applicaties gebouwd die moeten draaien in een steeds complexere IT-architectuur met on premise, (multi-)cloud en edge. Dit heeft IT-landschappen opgeleverd die inefficiënt zijn, onbeheersbaar en veel te duur om te onderhouden. Bovendien ontbreekt het vaak aan inzicht in afhankelijkheden binnen het landschap, waardoor audits en assessments pijnlijk lang duren. Wij vergroten het inzicht en helpen bedrijven snel te schakelen.”

Klinkende namen
Voor een start-up met net tien kaarsjes op de taart heeft LeanIX een flinke groei doorgemaakt. “Toen ik in 2020 begon, waren we met nog geen tweehonderd medewerkers in het bedrijf; wereldwijd. Nu zitten we op meer dan vierhonderdvijftig”, vertelt Van Eck.
Begonnen in Bonn, heeft de onderneming nu nevenvestigingen in Amsterdam, Parijs, Ljubljana (Slovenië), Hyderabad (India), Boston en San Francisco. Op de klantenlijst treffen we klinkende namen aan als Volkswagen, Bosch, Backbase, Leaseplan, Universiteit Utrecht, Adidas, Atlassian en Workday. Een groep bedrijven in uiteenlopende sectoren.
“In België hebben wij een groot payroll bedrijf als klant. De onderneming is actief in meerdere landen in Europa. Dan krijg je te maken met het feit dat in elk land andere regels gelden op het gebied van belastingen en arbeid. Dat is complex. Toch wilde het bedrijf de integratie van alle bedrijfsonderdelen versnellen. Na een gratis proef van dertig dagen met onze oplossing hebben ze uiteindelijk voor ons gekozen, vanwege ons samenwerkingsmechanisme en de toegankelijkheid. Er zijn veel ‘product owners,’ vertegenwoordigers uit de business die ook IT deels beheren, met LeanIX maken wij dat inzichtelijk. Ook voor hen. Ze kunnen goed met onze tool omgaan en de gewenste rapportages samenstellen.”

Gebruiksgemak
Dat LeanIX zo in trek is, verklaart het drietal uit het gebruiksgemak. “Wij hebben op dit vlak de hoogste score bij Gartner. We moeten daarbij opmerken dat onze oplossing zowel eenvoudig in gebruik is voor de business stakeholders als voor de IT-architect én de ontwikkelaar. Wij identificeren ons graag met Google Maps; daar kan ook iedereen mee overweg.”
“Er zijn geen diepgravende cursussen nodig om met onze oplossingen aan de slag te gaan. Iedereen heeft toegang tot de online Academy. Tijdens de eerste fase als klant verloopt het contact via ons Customer Success Management Team, die in 4-8 weken een zeer gestructureerde ‘onboarding’ verzorgen. De tijd wordt gebruikt voor het vullen van het EA meta model en zorgt ervoor dat men in korte tijd waarde kan laten zien. De product documentatie is online beschikbaar evenals de product roadmap, daarmee stimuleren wij de user community om input te leveren en het product naar een nog hoger niveau te tillen.”
De meest voor de hand liggende Use Cases voor het gebruik van LeanIX zijn cloud migraties, technology risk management en applicatie rationalisatie.

Partners
Zoals gebruikelijk heeft LeanIX rechtstreeks contact met een aantal klanten en ook via partners. Het bedrijf werkt op globaal niveau met technologiepartners om samen betekenisvolle oplossingen te creëren op basis van LeanIX en diens open API. Bijvoorbeeld met SAP om snel en zinvol migraties naar bijvoorbeeld SAP S4/HANA mogelijk te maken.
Voorts is het een partnerprogramma voor Global System Integrators, zoals Accenture, Deloitte, PwC en in de nabije toekomst Atos Nederland.
Tot slot zijn er op lokaal niveau samenwerkingsverbanden met consultancy kantoren en adviseurs.
Op de website is te zien welke partners er allemaal zijn en welke partner het beste past bij de aanpak van een bepaalde uitdaging.

Auteur: Witold Kepinski en Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!