Datto Global State of the MSP rapport: break-fix maakt een comeback

Fred Voccola

02-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Datto Global State of the MSP rapport: break-fix maakt een comeback

Concurrentie is voor 29 procent van de managed service providers (MSP's) de grootste zorg. 28 procent beschouwt inkomstengroei en winstgevendheid als dringende uitdagingen. Bijna een kwart (24%) vindt acquisitie van nieuwe klanten en het werven van nieuw personeel lastig.`

Dit blijkt uit het Datto Global State of the MSP rapport van Datto, waarvoor 1.800 MSP's zijn ondervraagd. "Voor het tweede jaar op rij laat het Datto Global State of the MSP Report zien dat onze partners zich zorgen maken over de concurrentie", aldus Fred Voccola (foto), CEO van Kaseya. "Dit komt niet als een verrassing. De pandemie leidde tot een toename van de behoefte aan IT-diensten en dit zorgde ervoor dat klanten slim gingen ‘rondshoppen’. MSP's hebben zich moeten ontwikkelen om gelijke tred te houden met de concurrentie."

Break-fix en cloud

Het rapport belicht ook de belangrijkste trends onder MSP's. De meest verrassende bevinding is dat de inkomsten uit break-fix toenemen. Interne IT-afdelingen zijn terughoudend om met nieuwe leveranciers te werken, en MSP's dringen vaak de markt binnen door zich te richten op het oplossen van een IT-probleem voor hen. MSP’s kunnen bijvoorbeeld een compliance-audit aanbieden en de resultaten daarvan kunnen ertoe leiden dat de MSP helpt via een co-managed service. Co-managed service houdt in dat interne IT-teams samenwerken met MSP’s en zo gebruik kunnen maken van extra ondersteuning en externe expertise. Dit maakt de weg vrij voor MSP's om een relatie op te bouwen en in de toekomst hun samenwerking met de klant uit te breiden.

"Dit scenario bevestigt iets wat we dagelijks rechtstreeks van klanten horen. Het traditionele break-fix-model evolueert en het vormt een toegangspoort voor MSP's om nieuwe business binnen te halen", legt Voccola uit.

Cloudintegratie is een andere toptrend. Steeds meer klanten kijken naar de cloud voor een betere manier van dataopslag om de productiviteit en samenwerking te optimaliseren. Hoewel veel MSP’s zich hebben verzet tegen de overstap naar de cloud vanwege zorgen over compliance, security of budgettaire aspecten, ziet ongeveer 95 procent van de respondenten cloudoplossingen als een nieuwe marktkans. De helft van de respondenten verwacht dat 75 procent van de workloads zich binnen drie jaar in de publieke cloud bevindt.

Populair aanbod van MSP’s

Het rapport geeft ook inzicht in de topproducten en -diensten die MSP's momenteel aanbieden, die als volgt werden beoordeeld:

  • Cloudgebaseerd infrastructuurontwerp en -beheer (83%)
  • Software voor kantoorproductiviteit (83%)
  • Business Continuity and Disaster Recovery (BCDR) (79%).

De top drie van managed security services die momenteel worden aangeboden zijn e-mailbeveiliging, gevolgd door security framework & compliance auditing, en identity access management. Verschillende gebieden zullen naar verwachting groeien, waarbij managed detection and response, dark web monitoring, compliance monitoring en privileged access management de belangrijkste plaatsen innemen.

Als het gaat om producten en diensten die gepland staan om in de toekomst aan te bieden, identificeerde het rapport de volgende gebieden als top-of-mind voor MSPs:

  • 30% - managed detectie en respons, dark web monitoring
  • 29% - filteren van webinhoud, compliance monitoring, privileged access management
  • 28% - endpoint detectie en respons (EDR), patchbeheer.

Het volledige Datto Global State of the MSP rapport is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud