Floris Hulshoff Pol - 03 november 2022

SANS waarschuwt voor start van 'smishing-seizoen'

Smartphone-gebruikers ontvangen steeds meer niet-relevante sms-berichten. Hoewel het soms gewoon om een vergissing gaat, vallen dergelijke berichten vaak ook onder smishing. Dit is een vorm van misleiding: een variant van het bekendere phishing, maar dan via sms.

Volgens kennisinstituut SANS luidt de aanloop naar de eindejaarsperiode ook de start van het 'smishing-seizoen' in, waarin consumenten extra oplettend moeten zijn voor valse berichten. SANS Institute is mondiaal actief op het gebied van cybersecurity-trainingen en -certificeringen.

Met een dreigement, door je nieuwsgierigheid te prikkelen of je te verleiden - bijvoorbeeld met de belofte van geld - proberen criminelen consumenten er via smishing toe te zetten op een link te klikken of een nummer te bellen. De bedoeling daarbij meestal om gevoelige informatie en/of geld te verkrijgen.

De Amerikaanse comunicatietoezichthouder FCC publiceerde onlangs een waarschuwing over de toenemende dreiging van dergelijke smishing-aanvallen via zogenaamde robotexts en robocalls: ongewenste, vaak geautomatiseerd verstuurde berichten of telefoontjes. "Een aanzienlijke toename van klachten door consumenten, rapporten van niet-overheidsdiensten voor het blokkeren van robocalls en robotexts, en nieuwsberichten maakt duidelijk dat sms steeds vaker door oplichters wordt gebruikt om consumenten aan te vallen", concludeert de commissie.

Bescherming tegen smishing

Het SANS Institute geeft de volgende tips ter bescherming tegen smishing:

  • Herken je het telefoonnummer niet, klik dan niet op de link.
  • Reageer nooit op het bericht, zelfs als de afzender vraagt om 'STOP' te sturen als je geen volgende sms'en meer wilt ontvangen.
  • Als een bericht verdacht is, verwijder het dan gewoon.
  • Zorg ervoor dat al je apparaten zijn bijgewerkt naar de recentste softwareversie en schakel automatische updates in wanneer die beschikbaar zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!