Floris Hulshoff Pol - 07 november 2022

Sunday Times: Qatar laat hackers critici aanvallen

Zowel journalisten, advocaten als verschillende bekende mensen zijn bespioneerd door hackers die zijn ingehuurd om critici van het WK in Qatar aan te vallen. Het doel van de campagne zou het beschermen van de reputatie van het WK in Qatar zijn.

Dit meldt het Britse Sunday Times en The Bureau of Investigative Journalism. Onder meer journalist Jonathan Calvert van Sunday Times zou doelwit zijn van de aanvallers. Calvert deed eerder onderzoek naar corruptie rondom de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010. Dat geldt ook voor de Zwitser president Ignazio Cassis en vice-president Alain Berset. Ook Pakistaanse politici zouden doelwit zijn geweest. Andere slachtoffers zijn naar verluid de Franse senator Nathalie Goulet, die eerder claimde dat Qatar terroristen steunt. Denk echter ook aan voormalige voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA Michel Platini en BBC-journalist Chris Mason.

De aanvallers zijn volgens de Britse krant afkomstig uit India en ingehuurd door Qatar. Advocaten van de Qatarese overheid ontkennen dit. De digitale bende zou vaker voor onder meer autoritaire regimes werken en in opdracht van klanten de e-mailaccounts van ruim honderd slachtoffers hebben gehackt. Ook Britse advocaten zouden tot de klantenkring van de aanvallers behoren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!