DNB noemt ongedekte crypto's ongeschikt als betaalmiddel

08-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

DNB noemt ongedekte crypto's ongeschikt als betaalmiddel

Ongedekte cryptovaluta als de Bitcoin zijn niet geschikt als betaalmiddel, oppotmiddel of rekeneenheid, en daarmee niet als geld. Dit stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in de DNB Occasional Study ‘Cryptoactiva – evolutie en beleidsrespons’.

DNB noemt het koersverloop van ongedekte crypto's te volatiel om de functies van betaalmiddel, oppotmiddel of rekeneenheid goed te kunnen vervullen. Doordat onderliggende activa en een monetaire autoriteit die de waarde stabiliseert ontbreekt bestaat er grote onzekerheid over de waarde.

Verwarrend

Ook het brede aanbod aan crypto's en gebruik aan coördinatie maken hen ongeschikt als rekeneenheid. Zo stelt DNB dat prijzen dan bijvoorbeeld zowel in Bitcoin, Ether, Sol, Ada als XRP moeten worden weergegeven, wat tot verwarring kan leiden. De DNB wijwst ook op de Cryptovaluta Monitor, waaruit blijkt dat slechts 3% van de Nederlandse cryptobezitters in 2022 hiermee iets kocht.

De DNB noemt het Nederlandse betalingsverkeer 'veilig, betrouwbaar en efficiënt'. Ook is de snelheid hoog; betalingen worden binnen enkele seconden afgewikkeld. "De vraag is wat de populariteit van crypto’s in Nederland en andere ontwikkelde economieën dan wel verklaart. Recente internationale studies wijzen erop dat de genoemde volatiliteit en het gebrek aan onderliggende activa crypto’s geschikt maken om mee te speculeren of te gokken. In lijn hiermee geeft een meerderheid van de Nederlandse cryptobezitters (63%) aan dat investeren in cryptomunten hetzelfde is als gokken (Cryptovaluta Monitor). Het vooruitzicht om met crypto’s makkelijk geld te kunnen verdienen, dat veel op sociale media wordt geschetst, activeert psychologische factoren zoals de angst om de boot te missen. Grote prijsuitslagen maken het lastig om de aandacht los te laten. Om jongeren te wijzen op de risico’s is het ministerie van Financiën de campagne Slim in Crypto gestart", schrijft DNB in een nieuwsbericht.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht