Floris Hulshoff Pol - 08 november 2022

Finland vreest sabotage van kritieke energie-infrastructuur

Finland vreest sabotage van kritieke energie-infrastructuur image

Finland sluit sabotage van kritieke energie-infrastructuur deze winter niet uit. Het land houdt rekening met 'technische verstoringen'.

Dit zegt een anonieme bron tegen het Finse Ilta-Sanomat. Onder meer een toenemende hoeveelheid desinformatie, cyberaanvallen en drones leiden in Finland tot zorgen. De Finse autoriteiten nemen extra maatregelen om de veiligheid van de energie-infrastructuur te verzekeren.

Dubieuze drones

Zo ontving de Finse politie in oktober meerdere meldingen van dubieuze drones, iets wat ook in de rest van het jaar het geval was. Ook vinden meer cyberaanvallen plaats op Finse kritieke infrastructuur; waar in 2021 nog drie aanvallen gedetecteerd werden waren dat er in 2022 elf blijkt uit cijfers van het Finse Nationaal Cyber Security Centre. De Finse Security and Intelligence Service waarschuwde eind september voor een groeiende aandacht vanuit Russische inlichtingendiensten voor de digitale omgeving.

Ook vastgoed dat in handen is van Russen in de directe omgeving van energiefaciliteiten leiden tot zorgen. De Finse autoriteiten hebben een wet aangenomen die hen vanaf volgend jaar de mogelijkheid geeft de verkoop van vastgoed tegen te houden indien deze in 'verkeerde handen' dreigt te vallen.

Tuomas Rauhala, Unit Manager van de Finse netbeheerder Fingrid, zegt overigens tegen Ilta-Sanomat dat het Finse energienet goed is voorbereid en continu wordt verbeterd.

Europese kritieke infrastructuur beter beschermen

Ook vanuit Europa gaan stemmen op voor het beter beschermen van kritieke Europese infrastructuur. Zo presenteerde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, op 5 oktober een vijfpuntenplan voor het veiligstellen van deze infrastructuur. Dit plan omvat onder meer het uitvoeren van stresstesten en eerder implementeren van de Critical Entities Resilience directive (CER).

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!