Vier manieren om je bedrijf te beschermen tegen ransomware-aanvallen
Veel bedrijven krijgen (helaas) te maken met ransomware-aanvallen. Ransomware is schadelijke software die onbedoeld door slachtoffers wordt geïnstalleerd en de computer als het ware ‘gijzelt’. De computer wordt meestal weer vrijgegeven na het betalen van losgeld. Ransomware-aanvallen kunnen bedrijven veel schade toebrengen. Met deze vier manieren ben jij de hackers voor en wapen je je bedrijf hiertegen.
1. Houd software altijd up-to-date
Cybercriminelen zoeken naar zwakke plekken in systemen om deze met ransomware aan te vallen. Verouderde software maakt systemen kwetsbaar voor datalekken en daardoor een makkelijk doelwit. Zorg er daarom voor dat de software van al je apparaten altijd up-to-date is. De meeste apparaten geven een melding als er een software-update nodig is. Je kan je apparaten ook automatisch laten updaten, zodat je er zelf niet over na hoeft te denken.
2. Maak regelmatig back-ups
Als digitale criminelen je systemen binnendringen loop je het risico om (belangrijke of bedrijfsgevoelige) bestanden en gegevens kwijt te raken. De criminelen kunnen de bestanden of gegevens ook ‘gijzelen’ en ze pas teruggeven nadat je losgeld hebt betaald.
Dit kun je voorkomen door regelmatig back-ups van je bestanden en gegevens te maken en deze op een andere plek te bewaren. Zo verlies je ze niet en hoef je geen losgeld te betalen voor bestanden en gegevens die via cybercrime zijn gestolen. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 57% van de aangevallen bedrijven wereldwijd hun data terug kregen via back-ups. Dat geeft aan hoe belangrijk het is om back-ups te maken.
3. Zorg dat je medewerkers weten wat te doen bij een ransomware-aanval
Hoe belangrijk ze ook zijn voor je bedrijf, je werknemers zijn over het algemeen de zwakke plek bij de beveiliging van je systemen en data. E-mails met valse links of bijlagen zijn in een onoplettend moment zo geopend en dan is het kwaad al geschied.
Zorg er daarom voor dat je medewerkers aan de bel trekken bij e-mails van onbekende afzenders en dat ze geen privé-mails via hun zakelijke e-mailadres binnenkrijgen. Of dat zij juist werkmails op hun privé telefoon ontvangen via hun eigen sim only abonnement. Daarbij is het handig om ze te trainen op het herkennen van frauduleuze e-mails met valse links en bijlagen.
4. Installeer antivirusscanners
Cybercriminelen krijgen moeilijker toegang tot je systemen en bedrijfsnetwerk als deze zijn afgeschermd. Een goede manier om dit te doen is met een antivirusscanner die ransomware herkent. Antivirusscanners houden ransomware namelijk tegen voordat het bestanden kan versleutelen en ‘gijzelen’. Investeer daarom altijd in goede antivirussoftware.
Blijf investeren in cybersecurity
Je bent nooit goed genoeg beveiligd tegen ransomware-aanvallen. Cybercriminelen worden namelijk steeds slimmer en verzinnen telkens weer nieuwe manieren om je bedrijf aan te vallen. Blijf daarom investeren in je cybersecurity en neem zo nodig een specialist in de arm om je hierbij te helpen. Zo kun je ransomware-aanvallen voorkomen en je bedrijf veilig houden.
Door: Vodafone