Martijn Kregting - 08 november 2022

VMware Explore 2022: van Cloud Chaos naar Cloud Smart

VMware Explore 2022: van Cloud Chaos naar Cloud Smart image

Niet alleen in IT, op alle gebieden is onze macro-economische omgeving het afgelopen jaar uitdagender geworden. Energieprijzen schieten omhoog, er is hoge inflatie, vrees voor recessie. Maar ook cyberdreigingen worden nog groter. Des te meer reden voor ondernemingen om vastberaden te blijven in hun wens om digital smart te worden. En dat, stelt VMware-CEO Raghu Raghuram, is waar VMware hen in kan helpen: in de reis van cloud chaos naar cloud smart.

Vmware probeert al langer ondernemingen te helpen om hun multicloudomgeving zo eenvoudig mogelijk te beheren en gebruiken. Belangrijke klanten zoals Lloyds en McLaren vertellen daar dinsdag 8 november tijdens VMware Explore 2022 uitgebreid over. Maar VMware bedient ruim 500.000 organisaties van klein tot groot. Sinds dit jaar hangt de organisatie de term cloud smart aan de evolutie van cloud first. Hard nodig, want de meeste ondernemingen zitten momenteel in de fase van cloud chaos.

“In slechts 10 jaar zijn we van cloud naar multicloud naar hybride cloud gegaan. Dat heeft veel voordelen gebracht. En we staan pas aan het begin. Er gaat ruim 420 miljard dollar om in cloud-diensten, maar dat is pas 10 procent van het totale mondiale IT-budget.”

Drempels verdere transformatie

Maar de digitale transformatie lijkt nu tegen een aantal grote barrières aan te lopen die verdere versnelling van de digitale transformatie beperken. Oorzaken zijn onder meer het gebrek aan developer skills, het enorme gewicht van allerlei enterprise apps, maar zeker ook gefragmenteerde operations en security over een veelheid aan cloud-omgevingen.”

Kortom, we zitten nu in de tijd van cloud chaos. Dit vertraagt niet alleen verdere digitalisering volgens Raghuram, maar vergroot ook de risico’s als het gaat om compiance en cyberdreigingen. Reden voor Vmware om van zijn multi-cloudaanpak naar een cloud smart-aanpak te gan. Niet iets compleet nieuws, maar een meer geintegreerde aanpak met platforms zoals vSan 8, vSphere 8, Carbon Black en het nieuwe project Northstar. Zo moet iedere organisatie zijn multi-cloudomgeving nog veiliger, efficienter, tegen beheersbare kosten en duurzamer te beheren. Of het nu private, publiek, soeverein (met de focus op dataoverzicht of compliance) en edge cloud gaat.

“Zo moet het voor een organisatie volkomen normaal worden om het soort toepassing of workload te laten bepalen in wat voor soort cloudomgeving en op welke locatie het terecht komt. We zijn hier twee jaar geleden mee begonnen als volgende stap en dit jaar kristalliseren we dit echt uit in onze Vmware-strategie: van gefragmenteerde devs, ops en security naar versnelde app ontwikkeling, van afzonderlijk silo’s in cloud infra naar consistente infrastructuur en van gefragmenteerde naar frictieloze omgeving.”

Nieuw slagveld: laterale security

Een belangrijk nieuw slagveld is laterale security, gaat Raghuram verder. Naarmate er steeds meer cloudomgevingen bij komen die elk hun eigen teams nodig hebben, wordt het steeds lastiger om elke omgeving te beschermen. Het aanvalsoppervlakte is enorm vergroot. Er zijn gewoon niet genoeg devices om alles van toepassing en systeem tot netwerk te beschermen. Hackers gebruiken zogeheten laterale bewegingen om na het eerste binnendringen stukje bij beetje dieper in een netwerk binnen te dringen.

“Vmware NSX beschermt op diverse niveaus, zoals via je hypervisor of Kubernetes-laag al je omgevingen op exact dezelfde wijze. Het is wat ons betreft een unieke oplossing, want je hebt nul devices nodig om security-beleid toe te passen, nul tickets (dus geen vertraging in uitrol) en toch een zero trust-aanpak. Bij elke lancering van willekeurig welke app voor willekeurig welke gebruiker(sgroep) kan NSX hiervoor de benodigde security-applicaties geautomatiseerd programmeren.”

Project Northstar

Een volgende stap, nu nog in een technische review, is project Northstar. Een enkelvoudige aanpak om op exact dezelfde wijze elk onderdeel van een multicloud-omgeving nog beter te beschermen. Samen met NSX, vSphere 8 (enterprise workload), vSan 8 (next gen storage) – beiden nu vanuit beta officieel gelanceerd – en Aria (multicloudbeheer) moet Northstar de kern vormen van de cloudaanpak van Vmware.

En, benadrukt Raghuram, Vmware doet dit samen met technologiepartners zoals HPE, Equnix en Dell. “In private cloud worden onze platforms nu geintegreerd in HPE Greenlake, zodat ze ook als onderdeel van een consumptiegebaseerd model afgenomen kunnen worden. Verder werken we met mondiaal actieve datacenter-aanbieder Equinix samen in Equinix Metal: zo kunnen partijen latency-gevoelige apps daar hosten waar ze het meest dichtbij hun gebruikers zijn. En natuurlijk blijft onze samenwerking met voormalige moedermaatschappij Dell sterk.”

Dezelfde verdergaande samenwerking geldt voor de publieke cloud, met hyperscalers zoals Azure, AWS en Google Cloud. VMware cloud universal maakt het al mogelijk om workloads eenvoudiger te verhuizen. Raghuram: “Dat breiden we nu uit naar al onze cloud providers, zoals IBM, Oracle maar ook private clouds en soevereine clouds. En deze innovatie zullen we als softwaretak van Broadcom versneld voortzetten.

Tot slot wijst Raghuram op het groeiende belang van de soevereine cloud: volledig beheer van data in je cloud-omgeving, ongeacht waar die zich bevindt – of weten dat je compliant bent met lokale en regionale regelgeving. Zo verwacht 63 procent van de organisaties dat ze de komende jaren dat ze meer waarde uit hun data zullen houden, maar vrezen ze ook vaak voor het verlies van klantvertrouwen als het gaat om het beheer, gebruik en beschermen van hun data.

Ons Vmware sovereign cloud initiative moet ervoor zorgen dat het een samen met het ander mogelijk is. Daarvoor bieden we instrumenten voor zaken zoals security, compliance, control, autonomie en innovatie binnen een enkel platform. Dit initiatief vergt behoorlijk veel inzet van onze partners, maar we hebben inmiddels een breed spectrum aan Souvereign Cloud partners in elke regio (waaronder Fundaments in Nederland, red.).

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!