Floris Hulshoff Pol - 08 november 2022

Commissie Europees Parlement pleit voor regels rondom gebruik spyware

Commissie Europees Parlement pleit voor regels rondom gebruik spyware image

Een commissie van het Europees Parlement pleit voor nieuwe regels voor het gebruik van spyware in Europa. Hierop moet onder meer meer toezicht komen. Misbruik van spyware kan de democratie ondermijnen.

Hiervoor pleit de commissie in een nieuw rapport. Aanleiding voor het rapport is een reeks incidenten met spyware, waarbij met name de Pegasus-spyware van NSO Group centraal stond. Deze blijkt in diverse landen gebruikt te zijn voor het bespioneren van zowel oppositieleden en journalisten. Het gaat daarbij om Griekenland, Hongarije, Polen en Spanje.

Alle EU-landen gebruikten spyware

Het Europees Parlement kondigde hierop een onderzoek aan, dat de afgelopen maanden plaatsvond. Het rapport toont aan dat nagenoeg alle EU-landen gebruik maken van de Pegasus-spyware. Ook Nederland maakte hiervan gebruik, onder meer bij de opsporing van Ridouan Taghi. De inzet van spyware voor de opsporing van criminelen is niet onomstreden. De commissie pleit voor nieuwe wetgeving rondom spyware.

Onder meer het gebruik van spyware voor politieke doeleinden baart de commissie zorgen. Denk hierbij aan het bespioneren van activisten, journalisten en oppositieleden. De commissie wil dat spyware in de EU niet meer mag worden verkocht en gekocht. Pas nadat een land wetgeving op dit vlak heeft ontwikkeld en duidelijk toezicht heeft ingesteld zou de spyware volgens de commissie weer gebruikt worden.

Het onderzoek is nog niet klaar en wordt naar verwachting in maar afgerond. De kans op Europese wetgeving lijkt nihiel; EU-lidstaten lijken daarvoor niet open te staan.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!