Martijn Kregting - 09 november 2022

VMware breidt Sovereign Cloud-portfolio en partnerships uit

Het aantal partners wereldwijd dat VMware Sovereign Cloud aanbiedt, is verdubbeld naar 25 partners. Dat liet VMware weten tijdens zijn Explore-event in Barcelona, van 7-9 november. VMware kondigde ook een reeks nieuwe producten en platformen aan. Daaronder: VMware Tanzu op de soevereine cloud, VMware Aria Operations Compliance pack voor soevereine clouds en nieuwe open ecosysteemoplossingen.

Nieuwe VMware Sovereign Cloud providers zijn Advanced Wireless Network Co, het Nederlandse Fundaments, Hitachi, Macquarie Cloud Services, National Information Center, NCS PTE Ltd., PT Aplikanusa Lintsarta, Tata Communications Limited en Credence.

Sovereign SaaS

De Sovereign SaaS-introducties moeten partners van Vmware in staat stellen diensten te leveren die gelijkwaardig zijn aan die in public clouds, terwijl ze ook garanderen dat gegevens beter worden beschermd, compliant zijn en binnen het nationale grondgebied blijven. Met Sovereign SaaS kunnen VMware Sovereign Cloud Providers sterk gedifferentieerde oplossingen bouwen om moderne workloads op te zetten, activiteiten te vereenvoudigen met continue compliance monitoring, en data monetization te ondersteunen met minder risico.

Om zo de levering van soevereine clouds verder te vereenvoudigen, zijn het VMware Sovereign Cloud Framework en de bijbehorende mogelijkheden binnen het VMware Sovereign Cloud Initiative, afgestemd op wereldwijde regelgeving inzake datasoevereiniteit, waaronder Gaia-X.

VMware bouwt nu aan een portfolio van Sovereign SaaS-aanbod. Partners leveren daarbij Sovereign SaaS met behulp van VMware-software in hun soevereine cloud-datacenters, afgezonderd van het openbare internet. Alle gegevens blijven bewaard en bestaan alleen binnen een bepaalde soeverein gebied, zonder toegang door buitenlandse rechtsgebieden. Geen gegevens of meta-gegevens verlaten het land of de provider.

Volgens Boudewijn Aelbers, Director Presales Benelux bij Vmware, bestaat er geen datasoevereiniteit zonder cloud-soevereiniteit. En soevereiniteit hoeft niet ten koste te gaan van cloud-innovatie. "Met onze nieuwe soevereine cloud-innovaties brengen we SaaS-diensten onder in soevereine omgevingen. Hierdoor kunnen VMware Sovereign Cloud providers hun klanten helpen innoveren en digitale transformatie stimuleren, terwijl ze het risico van het ontsluiten van de waarde van data verminderen."

Pad naar modernisering

Sterk gereguleerde klanten erkennen volgens VMware dat het strategisch gezien nodig is om applicaties te moderniseren, om zo meer betrokkenheid van klanten te creëren met verbeterde beveiliging, efficiëntie en veerkracht. Containers en Kubernetes maken het pad naar modernisering beschikbaar, concludeert het bedrijf.

‘Met VMware Tanzu op de soevereine cloud kunnen organisaties moderne applicaties consistent bouwen, uitvoeren, beheren en beter beveiligen op soevereine cloud-infrastructuur met ingebouwde enterprise Kubernetes. Het Tanzu-portfolio vereenvoudigt platformactiviteiten en zorgt ervoor dat developers sneller kunnen werken en toegang krijgen tot de juiste resources voor het bouwen van de beste applicaties. Sovereign-ready Tanzu wordt door partners geleverd vanuit hun soevereine cloud-datacenters, volledig losgekoppeld van het internet.’ VMware Tanzu op de soevereine cloud omvat:Tanzu Kubernetes Grid: Tanzu Application Platform: Tanzu Mission Control: VMware Data Solutions.

VMware Aria Operations

VMware Aria Operations Compliance pack voor soevereine clouds biedt continue compliance monitoring, rapportage, herstel en automatiseringsmogelijkheden die partners moeten helpen compliant te blijven met zowel wettelijke benchmarks als VMware Sovereign Cloud-richtlijnen.

Sovereign-ready Aria Operations biedt hiervoor mogelijkheden op het gebied van beschikbaarheid, prestaties, capaciteitsbeheer, kostenbeheer en compliance voor infrastructuur of applicaties. Aria Operations Compliance packs omvatten out-of-the-box compliance kits, configuratiecontroles en rapportage op basis van de 20-punts Sovereign-controles zoals microsegmentatie, data at rest en in transit encryptie en ISO 27000 compliance.

Volledige integratie met VMware Cloud Director en een uniform dashboard beloven te zorgen voor een geautomatiseerde en efficiënte manier om compliance aan te tonen in de volledige soevereine cloud-infrastructuur. VMware kondigt de initiële beschikbaarheid aan van VMware Aria Operations Compliance pack voor soevereine clouds.

Open ecosysteemoplossingen

Samen met zijn partners in het open ecosysteem leverde VMware aanbod van derden, zoals Cloudian, Veeam en Fortanix voor Object Storage, bescherming tegen ransomware, back-up/herstel en sleutelbeheer. Deze diensten zijn geïntegreerd met VMware Cloud Director voor multi-tenant implementatie en een naadloze gebruikerservaring. VMware bouwt verder aan dit open ecosysteem met diverse nieuwe partnerservices:

Risk and Compliance management: VMware werkte samen met Caveonix om een geïntegreerd beveiligings-, compliance- en governance-platform te leveren binnen het soevereine domein om de compliance-vereisten van soevereine cloud te beheren.

Data Lakehouse as a Service: VMware Tanzu Greenplum, een MPP (Massively Parallel Processing) data warehouse platform, integreert naadloos met Cloudian HyperStore S3-compatibele object storage om dezelfde data lakehouse architecturen die beschikbaar zijn in public clouds te leveren aan soevereine clouds.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!