Web Summit 2022 bespreekt AI en crypto business

10-11-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Web Summit 2022 bespreekt AI en crypto business

Tijdens Web Summit 2022 in Lissabon werd de AI en crypto business onder de loep gelegd en de reproductieve gezondheid van vrouwen kwam in beeld.

Theneo, een AI-startup uit Georgië, werd in samenwerking met Siemens gekroond tot winnaar van de startup-competitie van Web Summit, PITCH. 105 van de 2.296 startups die deelnamen aan Web Summit namen deel aan de groepsrondes van PITCH, met Gataca, een startup voor enterprise software-oplossingen uit Spanje, en Biome Diagnostics, een medtech- en farma-startup uit Oostenrijk, die als tweede eindigden.

“We zijn het eerste Georgische bedrijf dat ooit zo ver is gegaan in een grote startup-competitie. Dus ik heb het gevoel dat het verder gaat dan alleen mij of mijn bedrijf. Het vertegenwoordigt ook veel voor mijn land”, zegt Ana Robakidze, oprichter en CEO van Theneo.

Het was een strijdlustige uitwisseling op Center Stage terwijl onze sprekers debatteerden over de toekomst van cryptocurrency en de impact ervan op de gemiddelde gebruiker. “Het feit dat normale mensen te horen krijgen dat ze hun geld in deze projecten moeten steken, en dan in feite moeten vertrouwen op de goodwill van de projecten om hen misschien te compenseren als er een hack is – als ze in staat zijn – maar ze hebben geen verplichting om doe dat... Het is onredelijk”, zegt Molly White, maker van Web3 Is Going Just Great. "Crypto verpest het leven van mensen", voegde ze eraan toe.

Ben McKenzie bespreekt crypto op Web Summit 2022

Acteur en journalist Ben McKenzie nam ook een crypto-sceptische lijn aan en verklaarde dat "deze valuta's economisch gezien niet echt valuta's zijn". Ben had ook zijn mening gegeven over de toename van de goedkeuring van crypto door beroemdheden, waarbij hij opmerkte dat de meeste van hen in fiat-valuta waren betaald in plaats van crypto, en zei: "Ik vermoed dat de meeste beroemdheden een telefoontje kregen van hun agent, en ze zeiden: 'Hé, je kunt X dollar krijgen om bijna niets te doen', en de beroemdheid zei: 'Vertel me meer'”.

Charles Hoskinson, oprichter van Cardano, nam de verdediging van cryptocurrency op zich en geloofde dat dit het alternatief was voor het bestaande financiële systeem. 'Laten we eerlijk zijn,' zei Charles. "De financiële sector neukt mensen."

"Toen ik hoorde over NFT's en Web3 en blockchain, dacht ik meteen: 'Hoe kunnen we dit voorgoed gebruiken?'", zegt Eva Longoria, oprichter van de Eva Longoria Foundation, een organisatie die is ontworpen om Latinas en hun families te helpen door middel van onderwijs en ondernemerschap.

Sprekend over het onderwerp wereldburgerschap, vroeg de acteur: "Hoe kunnen we meer mensen over de hele wereld verbinden, meer geld inzamelen, meer impact creëren en dit op een transparantere manier doen?".

Eva, die ook mede-oprichter was van Utopia, een ecosysteem dat Web3-technologieën naar filantropische initiatieven brengt, zei: "Stel je voor dat dit filantropische standpunt zich vermenigvuldigt. […] Het is een van de mooiste dingen van NFT's en Web3, als je de gemeenschap daar ziet. Stel je voor dat die bliksemafleider filantropie is.”

Trump

De Oversight Board, een onafhankelijk orgaan dat in 2018 werd opgericht om toezicht te houden op de praktijken en implementatie van inhoud voor Facebook, zei dat het niet zou uitsluiten dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zou terugkeren naar de sociale-mediasite.

“Ik vermoed dat wat er zal gebeuren, is dat iemand die heel hoog op Facebook staat – waarschijnlijk Nick Clegg – een beslissing zal nemen over de voorwaarden waaronder [Trump] zal worden toegelaten. Of hij wordt toegelaten', legt Alan Rusbridger, een bestuurslid van de Oversight Board, uit.

"Ik kan me voorstellen dat het zoiets wordt als 'we laten je weer binnen, maar als je dat nog een keer doet, overwegen we een permanent verbod'.

“Stel dat [Meta] hem permanent afwerpt. Hij zou kunnen proberen een beroep op ons te doen,” voegde Alan eraan toe, die verder ging met te zeggen dat de Raad van Toezicht “hem niet voor onbepaalde tijd zou willen verbieden omdat dat in geen enkele algemene voorwaarden staat”.

Vrouwen en gezondheid

De gezondheid van vrouwen in de technische wereld is een paradox – het wordt behandeld als een genderkwestie, maar die definitie ondermijnt de verstrekkende gevolgen van het onderwerp. Sita Chantramonklasri, oprichter en algemeen partner bij Siam Capital, zei dat de term 'femtech' “insinueert dat deze technologieën een niche zijn. Vrouwen vormen de helft van de bevolking en hun gezondheid treft iedereen”.

Sita voegde eraan toe dat een deel van de uitdaging voortkomt uit een onevenwichtigheid in de manier waarop wetenschappers in het verleden de menselijke biologie hebben bestudeerd. “De anatomie van de vrouw is minder bestudeerd dan de anatomie van de man. We hebben dus al minder kennis over hoe we de uitdagingen van de gezondheid van vrouwen kunnen aanpakken … zonder deze gegevens is het moeilijk om een businesscase op te bouwen om financiering te krijgen.”

Een van de grootste problemen in de gezondheid van vrouwen – reproductie – wordt bepaald door zware behandelingen die vrouwen medicaliseren, vaak met beperkt succes. "De bestaande IVF-behandeling is lang, duur en heeft slechts een slagingspercentage van 27 procent", zei Dina, waarmee ze aantoonde dat we nog een lange weg verwijderd zijn van het vinden van oplossingen voor dit probleem zonder eerst de onevenwichtigheid in de medische behandeling van mannen en vrouwen aan te pakken.

Terug naar nieuws overzicht