Martijn Kregting - 12 november 2022

VMware: duurzaamheidsdoelen meer dan lippendienst

Al bij het begin van VMware, 20 jaar geleden, stond naast het beperken van beheer van IT het verminderen van energieverbruik centraal. Want: virtualisatie van servers betekende minder hardware die suboptimaal gebruikt werd – en indirect ook minder hardware die geproduceerd en vervoerd moest worden. Maar, stelde VMware-CEO Raghu Raghuram tijdens VMware Explore 2022 de afgelopen week in Barcelona: “We hebben nu een grotere scope met onze verantwoordelijkheid voor sociale en duurzaamheidsdoelen in de IT-keten. We kijken dus voortdurend naar hoe we verder kunnen innoveren om energieconsumptie te beperken.”

CTO Kit Colbert schetste hoe deze verantwoordelijkheid er in de praktijk onder meer uit ziet. Het gaat wat hem betreft om een gezamenlijke, ketenverantwoordelijkheid: co-innovatie is nodig om de energietransitie te versnellen. “We zitten nu op zo’n 650 terrawatuur aan energieverbruik in alle datacentra wereldwijd. Dat is meer dan veel landen verbruiken. En de verwachting is dat dit verbruik in datacentra door de verdergaande digitale transformatie met 211 procent toeneemt tussen nu en 2030.”

Urgent en groeiend probleem

Kortom, een urgent probleem nu en een nog groter probleem in de komende jaren. Wat doet VMware hierin zelf en samen met partners? Colbert noemt behalve een initiatief zoals VMware Zero Carbon Committed ook enkele cijfers. Zo heeft VMware het afgelopen jaar al 2,5 Megawatuur bespaard in samenwerking met private cloud-partners zoals het sterk in duurzaamheid investerende OVH Cloud, gelijk aan 1,2 miljard ton CO2.

“Voor onze publieke cloudketen werken we aan vergelijkbare initiatieven, bijvoorbeeld door workloads structureel naar de meest energie-efficiënte omgeving te verplaatsen. Samen met hyperscalers kun je heel holistisch naar oplossingen op dit gebied kijken.” Maar ook met telecompartners zoekt VMware naar hoe innovatie op bijvoorbeeld 5G-gebied (OpenRAN) tot energiebesparing kan leiden. “Efficiënter spectrumgebruik kan leiden tot een tweemaal betere performance, omgerekend goed voor 50 procent energiebesparing.”

Kortom: serverconsolidatie en netwerkconsolidatie (ook aan de edge) kunnen nu al samen met de inzet van vernieuwbare energie de curve van 211 procent afvlakken. De komende jaren, verwacht Colbert, zullen er nog veel meer eigen en gezamenlijke initiatieven volgen om die curve verder af te vlakken.

Concrete aanpak

In de wandelgangen stelt Joe Bagulay, CTO Vmware EMEA, te snappen dat cijfers alleen de impact van energiebesparende initiatieven onvoldoende kunnen schetsen. “Ik weet dat er genoeg organisaties zijn die lippendienst bewijzen aan duurzaamheid. Maar het is voor ons iets dat in ons DNA zit, al vanaf het begin. En we doen dat heel concreet, want we begrijpen dat cijfers alleen echte impact niet altijd voldoende schetsen.”

Zo helpt VMware organisaties in de hele keten om concreet te krijgen wat ze aan CO2 en energie besparen via diverse dashboard. Daar kunnen zij al hun relevante IT-data invoeren om zo een beeld te krijgen van waar ze staan, maar ook of ze op de goede weg zijn om besparingsdoelen te behalen. “Maar er zijn ook kleine voorbeelden. Zo is McLaren tegenwoordig een belangrijke partner van ons. Toch willen wij nog niet dat ons logo op hun kleding komt te staan. Waarom niet? Omdat we ons logo alleen willen terugzien op kleding die 100 procent duurzaam geproduceerd is. Dat vereisen we ook van onze partners en McLaren is hier nu druk mee bezig. Duurzaamheid zit dus ook in kleine dingen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!