Hans Steeman - 14 november 2022

Acronis bouwt een steeds krachtiger platform voor MSP

Acronis bouwt een steeds krachtiger platform voor MSP image

Met de #CyberFit Summit die ditmaal voor de derde keer in Miami (Florida) werd gehouden, bouwt Acronis verder aan het ecosysteem vol gedreven MSP’s. Ook de 7e editie stond bol van gedrevenheid onder de medewerkers en de partners. Met ruim 2100 medewerkers in tientallen landen is Acronis een aanbieder waar MSP’s amper om heen kunnen, mede omdat het productaanbod verder gaat dat wat de concurrentie te bieden heeft.

Niet iedereen zal het weten, maar Acronis is een Europees bedrijf dat vanuit Zwitserland de markt benaderd. Er zijn uiteraard hoofdkantoren buiten Europa, maar de kern zit in Schaffhausen Zwitserland. CEO Patrick Pulvermueller windt er geen doekjes om: “Acronis heeft een unieke positie door via MSP’s voor het bedrijfsleven storage en security geïntegreerd onder één paraplu aan te bieden en dat allemaal via datacentra die helemaal in eigen beheer zijn. Wij spelen nu optimaal in op de markttrend dat IT helemaal consumptie geworden is. Bedrijven vragen om services.” Inmiddels heeft Acronis wereldwijd meer dan 50 eigen datacentra operationeel, alleen al dit jaar kwamen er 10 bij. Het gebruik van eigen datacentra betekent niet dat andere aanbieders niet ondersteund en geïntegreerd worden. Ook hier is een breed portfolio met gecertificeerde partners beschikbaar. Het is aan de klant om te bepalen welke partners en diensten hij verder wil gebruiken. Acronis biedt de MSP’s een gedegen raamwerk van cybersecurity en storage waarop diensten voor elk segment gebouwd kunnen worden.

Samen in Miami

Tijdens de jaarlijkse de #CyberFit Summit werd ingegaan op de verdere ontplooiing van de nieuwe diensten en opties in het platform. Ezequiel Steiner President en lid van de board die tevens CEO van Parallels Holdings is, wist te vertellen dat de recente pandemie veel veranderingen in de markt teweegbracht. Acronis heeft daar intern geen last van gehad omdat remote werken al langer geïmplementeerd was, maar de verkoop werd er flink door gestimuleerd. Veel bedrijven moesten snel de transitie naar hybride werken doorlopen en daarmee de inzet van managed cloud services realiseren. Ook de on-premises infrastructuur is veranderd weet hij te melden, steeds meer bedrijven geven aan behoefte te hebben om ook dit deel van de infrastructuur onder te brengen bij een dienstverlener. Het eigen datacentrum kan op basis van een VPC (vituele private cloud) ook bij de serviceprovider worden ondergebracht. Dit ontlast de operationele diensten in het bedrijf en maakt het geheel schaalbaar. Het aantal workloads dat een medewerker nu kan beheren groeit gestaag tot zo’n 250.

Ezequiel Steiner: “De enterprises kunnen bij zo’n concept honderden tot duizenden werkstations lokaal hebben staan. Ook de aanpalende systemen (randapparaten) zijn dan lokaal en worden door de serviceprovider beheerd. Hiermee is een maximale flexibiliteit gecreëerd.” De serviceprovider is verantwoordelijke voor de schaalbare infrastructuur en de zich steeds verder ontwikkelende cybersecurity. Speciaal in deze tijd heel belangrijk, want ondanks alle onzekerheden in de wereld, bleef het aanbod van ransomware ook dit jaar weer gestaag groeien met zo’n 10% in het eerste half jaar. Inmiddels vormt de cybercriminaliteit qua omvang de derde economie ter wereld.

Ransomware is een volwassen business geworden.

Ransomware is een sterk geautomatiseerde industrie geworden waarbij per minuut helemaal automatisch tientallen nieuwe smaken op maat worden ontwikkeld. Traditionele securitymodellen die gebruik maken van fingerprints werken al lang niet meer, de hulp van kunstmatige intelligentie (AI) is nodig om de gevaren te ontmantelen. Een gemiddelde vulnerability bestaat maar 2,3 dagen, daarna duikt hij nergens meer op. Een vingerafdruk is daarom zinloos. Ook het maken van af en toe een backup is niet langer een optie. Het vergt een strategische aanpak met snapshots en snelle recovery waarbij ook de backups voordat ze gebruikt worden grondig onderzocht moeten worden op het aanwezig zijn van vulnerability. Hackers implementeren hun software vaak langere tijd voordat ze toeslaan in bedrijfssystemen zodat ook de backups geïnfecteerd zijn. Zodra een vulnerability toeslaat is exact bekend hoe hij er uitziet en kunnen oudere backups onderzocht en geschoond worden. Alleen grote service-aanbieders kunnen dat proces met de modernste hulpmiddelen onder controle krijgen.

Automatiseren steeds belangrijker

Acronis kondigde tijdens de summit een strategische update aan van het Acronis Cyber Protect Cloud platform met een nieuw product: Advanced Automation aangevuld met innovatieve ontwikkelingen waaronder de toevoeging van Machine Intelligence (MI) aan de Advanced Management oplossing. Met de komende release van Acronis Advanced Automation voegt Acronis eigen bedrijfsautomatisatie toe aan het platform om de MSP-partners te helpen back-office functies te integreren met de levering van Acronis-diensten, waaronder eindpuntbeheer (EDR). Met geavanceerde antimalware, ondersteund door de nieuwste machine-intelligentie- en gegevensverificatietechnologie op basis van blockchain, beschermt Acronis elke omgeving, van cloud tot hybride en on-premises, tegen lage en voorspelbare kosten.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!