Witold Kepinski - 17 november 2022

Canalys doet een aantal channel partner business voorspellingen

Canalys doet een aantal channel partner business voorspellingen image

Canalys doet elk jaar enkele voorspellingen die impact hebben op channel partners. Na een recordjaar voor beursintroducties wordt 2023 een recordjaar voor faillissementen. De metaverse wordt pas over een paar jaar echt interessant om er geld mee te verdienen. Canalys gaf een aantal gedurfde voorspellingen.

Marktplaatsen worden cruciale distributiekanalen

De IT-distributie markt verandert de komende drie tot vijf tot tien jaar, maar blijft in ieder geval groeien. Een groter deel van die groei wordt veroorzaakt door een sterke vraag naar cybersecurity, cloud, software en services. De grootste groei komt door de sterke opkomst van marktplaatsen, zoals AWS Marketplace. Klanten zijn op zoek naar gecombineerde toepassingen, maar wenden zich echter wel tot channel partners om hen te helpen dat inkoopmodel te beheren, aldus Canalys analist Alaister Edwards.

Security markt groeit met dubbele groeicijfers

Security markt groeit ook want de online gevaren nemen sterk toe, mede door geo-politieke ontwikkelingen. Er liggen kansen in onder andere detection & response, data protection en identity security toepassingen. Resellers met een eigen Security Operations Center (SOC) hebben een streepje voor.

Subscription en As-a-service zijn nog overhyped

Abonnementen en as-a-service staan op de lijst met gespreksonderwerpen van elke leverancier. Maar de realiteit is dat deze minder dan een derde van de wereldwijde IT-markt zullen uitmaken, zegt Jay McBain van Canalys. Deze markt wordt volgens hem een beetje overhyped en overenthousiast gemaakt vanwege de enorme beloftes. Maar aan de andere kant zijn subscription & As-as-service wel blijvertjes.

Metaverse is nog niet echt een winstgevende business

Canalys verwacht dat weinig channel partners de komende vier jaar winst maken met hardware en software voor metaverse toepassingen. Veel lopende projecten zullen tegen 2025 worden stopgezet zo verwacht Canalys analist Matthew Ball. Er zijn al tientallen miljarden dollars geïnvesteerd door onder andere Meta (Facebook). Maar veel consumenten hebben andere dingen aan hun hoofd zoals duurdere kosten voor het levensonderhoud door de stijgende energieprijzen en inflatie.

2023 wordt een recordjaar voor faillissementen

2023 wordt een recordjaar voor faillissementen, nadat 2021 een recordjaar was voor nieuwe beursintroducties, aldus Canalys. De meeste nieuwe beursgenoteerde IT-bedrijven maken verlies. Van de 2200 bedrijven die in de afgelopen vijf jaar in de VS een beursgang deden, zijn 1700 bedrijven nog steeds onrendabel. Door de economische neergang, stijgende rentetarieven en inflatie kunnen beleggers bepaalde beursgenoteerde bedrijven niet altijd meer ondersteunen, zegt Canalys analist Alex Smith.

Afhankelijkheid van halfgeleiders chips neem toe

Landen en bedrijven die grip hebben op voldoende beschikking van halfgeleiders / chips zullen in de IT-markt de dienst uitmaken, niet de software partijen. Zonder krachtige halfgeleiders kan software niet goed werken, vindt Canalys-CEO Steve Brazier. Geopolitieke ontwikkelingen zorgen voor de enorme veranderingen in de halfgeleiderindustrie. Ongeveer vijftig procent van alle halfgeleiders wordt gemaakt in Taiwan. Daarna volgt Korea met vooral Samsung in de lead. Om halfgeleiders te bouwen heb je energie en water nodig zoals in Taiwan. Een Chinese blokkade van Taiwan zou catastrofale gevolgen hebben. Daarom investeren Europa en de VS in eigen halfgeleider fabrieken op hun continenten, aldus Brazier. Vendors die eigen chips ontwikkelingen zoals Apple en zijn M1 en M2 chips, hebben alvast een slimme zet gedaan, aldus de analist. Brazier vindt het verder vreemd dat Intel, een van de rijkste bedrijven van de wereld, van overheden financiële ondersteuning krijgt om chipfabrieken te bouwen in Europa en de VS.

Public Cloud aanbieders laten zich gelden

Public Cloud aanbieders zoals AWS en Microsoft Azure gebruiken hun macht op geavanceerde manieren om concurrentievoordeel te behalen, waarschuwt Brazier. Zo bemachtigen deze cloud partijen vaak als eerste halfgeleiders in plaats van HPE of Cisco. Dat komt door het inkoopvoordeel, want public cloud aanbieders kopen de meeste halfgeleiders. Daarom beheersen zij de supply chain en krijgen ze voorrang. Brazier ziet ook een verband tussen het verkrijgen van een public cloud-contract en de noodzaak van een minimale uitgave, waarbij partners via de cloud marktplaatsen van bijvoorbeeld AWS en Microsoft Azure hun deals kunnen sluiten. Brazier ziet dat public cloud providers ook vaak diensten goedkoper of soms zelfs gratis aanbieden aan klanten die eenmaal voor AWS, Microsoft Azure of Google Cloud Platform hebben gekozen.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!