Wouter Hoeffnagel - 16 november 2022

Europese Commissie wil Europese cryptobelasting

Europese Commissie wil Europese cryptobelasting image

De Europese Commissie overweegt een Europese belasting in te voeren op cryptovaluta. Het overlegt met financiële instellingen over een dergelijke belasting. Nieuwe regelgeving wordt naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar aangekondigd.

Dit meldt Politico op basis van drie Europese functionarissen. Diverse EU-lidstaten hebben nationale plannen voor een cryptobelasting. De Europese Commissie ziet echter meer in een Europese belasting. Deze kan volgens de bronnen van Politico vanaf 2026 in werking treden.

Impact op de economie

Al langer zijn er zorgen over de impact van de cryptomarkt op de reguliere financiële markt en economie. Onder meer door het gebrek aan toezicht, wat partijen als banken kwetsbaar zou maken voor omvangrijke financiële verliezen. Een recent voorbeeld is cryptohandel FTX, die onlangs failliet ging. Een miljard dollar van klanten lijkt te zijn verdwenen. In totaal is dit jaar 2 biljoen dollar aan waarde van cryptobezittingen verdampt.

Een enkelvoudig belastingsysteem in alle 27 EU-lidstaten moet het voor cryptohandelaren en bedrijven eenvoudiger maken aan de regels te voldoen. "Moeilijkheden bij het classificeren, waarderen en beheren van crypto-activa vormen een uitdaging voor belastingdiensten die deze eerlijk en effectief willen belasten", meldt een woordvoerder van de Commissie aan Politico in reactie op vragen over een mogelijke EU-cryptobelasting. “De EU werkt hand in hand met de lidstaten om het delen van beste praktijken met betrekking tot de belastingheffing op crypto-activa te vereenvoudigen en bevorderen.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!