Wouter Hoeffnagel - 16 november 2022

Staatssecretaris Van Huffelen wil goedkoop internet voor lage inkomens

Staatssecretaris Van Huffelen wil goedkoop internet voor lage inkomens image

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (foto) wil gratis wifi beschikbaar maken voor Nederlandse burgers. Ook werkt de staatssecretaris aan een sociaal internetpakket, waarmee mensen met een laag inkomen voor weinig geld toegang krijgen tot internet. Daarnaast wil de Rijksoverheid oude apparatuur doneren aan deze doelgroep.

Dit maakt Van Huffelen bekend tijdens het begrotingsdebat van de Commissie Digitale Zaken. Met de maatregelen wil de staatssecretaris zeker stellen dat alle Nederlanders digitaal kunnen meedoen. De overheid moet digitaal toegankelijker maken, waarvoor de toegang tot de juiste infrastructuur voor alle Nederlanders een voorwaarde is.

'Dienstverplichting voor markt mogelijk'

Hoe de maatregelen in de praktijk worden vormgegeven is nog onduidelijk. Mogelijk brengt dit een verplichting voor internetproviders met zich mee om een goedkoop pakket aan te bieden voor mensen met een laag inkomen. In een uiterst geval kan de minister van Economische Zaken en Klimaat hiervoor een 'dienstverplichting' opleggen aan de markt, meldt de staatssecretaris.

Ook werkt de staatssecretaris aan gratis wifi-punten. Wel wijst zij op mogelijke veiligheidsrisico's verbonden aan deze punten. Van Huffelen onderzoekt nog deze mogelijke risico's.

De overheid wil ook hardware doneren aan burgers met een laag inkomen. Het komende jaar gaat het om 150.000 uitgefaseerde apparaten. Deze worden met name aan kinderen beschikbaar gesteld.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!