Floris Hulshoff Pol - 16 november 2022

HPE Cray supercomputers zijn nu ook geschikt voor bedrijven

HPE Cray supercomputers zijn nu ook geschikt voor bedrijven image

Hewlett Packard Enterprise (HPE) kondigt aan dat het supercomputing toegankelijk maakt voor meer ondernemingen zodat zij inzichten beter kunnen benutten, problemen beter kunnen oplossen en sneller kunnen innoveren door haar nieuwe, energie-efficiënte supercomputers te leveren in een kleiner formaat en tegen een lagere prijs, zo meldt de Amerikaanse IT-leverancier.

Het portfolio bevat nu HPE Cray EX en HPE Cray XD supercomputers, die gebaseerd zijn op HPE's exascale innovatie die end-to-end, speciaal gebouwde technologieën levert op het gebied van compute, accelareted compute, interconnect, storage, software en flexibele stroom- en koelingsopties. De supercomputers bieden prestaties en schaalbare AI-mogelijkheden om veeleisende, data-intensieve workloads aan te pakken en AI en machine learning initiatieven te versnellen om innovatie te stimuleren.

"We zijn een nieuwe fases in gegaan van het exascale-tijdperk, die wordt gekenmerkt door een enorme datagroei die geavanceerde modellering, simulatie, analytics en schaalbare AI-mogelijkheden vereist om resultaten te realiseren en innovatie te versnellen", aldus Trish Damkroger, Chief Product Officer en Senior Vice President, HPC, AI & Labs, HPE.

Supercomputing voor verschillende industrieën

Door de kracht van supercomputing naar het bedrijfsleven te brengen, kunnen organisaties profiteren van modelleer- en simulatiemogelijkheden om digitale weergaves te maken. Die weergaves helpen hen te begrijpen hoe iets er in de fysieke wereld uit zal zien en presteren voordat het in productie wordt genomen. Bovendien, aangezien AI en machine learning tegenwoordig veel wordt toegepast, kunnen bedrijven supercomputing gebruiken om grotere, robuuste AI-modellen te bouwen en te trainen op nuttige applicaties, zoals natural language processing en computer vision, om zo sneller resultaten te kunnen voorspellen.

HPE’s supercomputing-oplossingen zijn te gebruiken door ondernemingen in verschillende industrieën, zoals in de energiesector, olie en gas, financiële diensten, gezondheidszorg en biowetenschappen, afgestemd op hun datacentergrootte en budgetbehoeften.

Enkele voorbeelden van use cases zijn:

Auto’s veiliger en beter maken: Autofabrikanten moeten eerst voldoen aan crashtests, voordat ze hun product mogen lanceren. Door met behulp van supercomputers de veiligheid en prestaties van voertuigen digitaal te simuleren en ongevallen na te bootsen, kunnen autofabrikanten gemakkelijk en sneller verbeteringen ter bescherming van passagiers doorvoeren. Bovendien kunnen autofabrikanten geld en middelen besparen op fysieke simulaties van auto-ongelukken.

Productiematerialen verduurzamen: Supercomputing helpt de productie-industrie bij het verduurzamen van verpakkingsopties, voor bijvoorbeeld consumentenproducten, door het simuleren van natuurkundige en chemische componenten om alternatieve materialen te ontdekken. Bovendien leidt het tot lagere bedrijfskosten voor ondernemingen.

Geneesmiddelen ontdekken om ziekten sneller te behandelen: Door chemische interacties te simuleren zullen wetenschappers en farmaceutische laboratoria ze beter begrijpen. Dat kan leiden tot nieuwe geneesmiddelentherapieën voor moeilijke en zelfs nog onontdekte ziekten.

Financiële beslissingen versnellen: Financiële analisten kunnen supercomputers en AI gebruiken om gedetailleerde analyses en geavanceerde algoritmen te maken om kritieke aandelentrends en handel te voorspellen. Bovendien verbetert het risicobeheer en de opsporing van fraude.

Van exascale innovatie naar toegankelijke supercomputers voor ondernemingen

HPE introduceert de volgende nieuwe supercomputers:

HPE Cray EX2500 supercomputers - bieden dezelfde architectuur als de HPE Cray EX4000 supercomputer, die 's werelds eerste en snelste exascale-klasse systeem mogelijk maakt, maar is 24% kleiner, zodat het beter in een enterprise datacenter past. Deze nieuwe supercomputers bevatten 100% directe-vloeistofkoeling om de energie-efficiëntie te verbeteren en daardoor zijn CO?-voetafdruk te verminderen.

HPE Cray XD2000 en XD6500 supercomputers - bieden speciaal gebouwde servers in een klein formaat die zijn ontwikkeld door de integratie van HPE en Cray portfolio's om prestaties te kunnen bieden voor geavanceerde workloads, waaronder modellering, simulatie en AI. De nieuwe HPE Cray XD supercomputers zijn geschikt voor traditionele enterprise datacenters, omdat ze de flexibiliteit en een breed scala aan opties bieden om technologieën aan te passen voor CPU's, accelerators, storage, interconnect, en stroom- en koelingsopties, afhankelijk van de workloadbehoeften.

De nieuwe supercomputers beschikken over de volgende technologieën:

HPE Slingshot, een Ethernet-interconnectie om tegemoet te komen aan de vraag naar hoge snelheid en betere congestiecontrole, waardoor complexe toepassingen soepeler verlopen.

Cray Clusterstor E1000 om uitgebreide storage te bieden met intelligente tiering ter ondersteuning van data-intensieve workloads, zoals AI modeltraining, om het opslaan en benaderen van data eenvoudig en efficiënt te maken.

HPE Cray Programming Environment die een volledig geïntegreerde softwaresuite met compliers en ontwikkelaarstools brengt om codeportabiliteit mogelijk te maken, zodat ontwikkelaars de code kunnen draaien waar en wanneer ze die nodig hebben om modellering, simulatie, analytics en AI-toepassingen te optimaliseren.

Geavanceerde mogelijkheden voor directe vloeistofkoeling die de warmte van krachtige apparaten zoals processoren, GPU's en schakelaars efficiënt wegnemen.

Schaalbare AI-mogelijkheden met speciale machine learning software

De nieuwe supercomputers zijn ook ideaal voor schaalbare AI-mogelijkheden en kunnen worden uitgerust met de HPE Machine Learning Development Environment, een geoptimaliseerd machine learning software platform om sneller grotere AI-modellen te bouwen en te trainen. Door HPE's supercomputing technologie te combineren met de HPE Machine Learning Development Environment, kunnen gebruikers de time-to-value versnellen van weken en maanden, naar dagen.

HPE levert ecosysteem van heterogene compute en versnelde oplossingen

De nieuwe HPE Cray EX2500 en HPE Cray XD2000 en XD6500 supercomputers zullen de nieuwste CPU's, GPU's en accelerators gebruiken om geavanceerde en versnelde compute mogelijkheden te bieden ter ondersteuning van veeleisende workloads. De HPE Cray EX2500 supercomputer zal de 4e generatie AMD EPYC processoren en 4e generatie Xeon Scalable processoren ondersteunen.

Ook zullen de HPE Cray XD6500 supercomputers 4e generatie Xeon Scalable processoren en NVIDIA H100 Tensor Core GPU's ondersteunen.

Beschikbaarheid

De HPE Cray EX2500 supercomputers, voorzien van 4e generatie Xeon Scalable processoren, zijn nu te bestellen voor geselecteerde klanten en zijn algemeen beschikbaar in Q1 in kalenderjaar 2023.

De HPE Cray EX2500 supercomputers, voorzien van 4e generatie AMD EPYC processoren, zijn nu te bestellen voor geselecteerde klanten en zijn algemeen beschikbaar in het tweede kwartaal van kalenderjaar 2023.

De HPE Cray XD2000 supercomputers, voorzien van 4e generatie AMD EPYC processoren met luchtgekoelde mogelijkheden, zijn vanaf 10 november te bestellen. De HPE Cray XD2000, met 4e generatie AMD EPYC processoren met directe vloeistofkoeling, is op 5 december te bestellen.

De HPE Cray XD2000 supercomputers, voorzien van 4e generatie Intel Xeon Scalable processoren zijn te bestellen in het tweede kwartaal van kalenderjaar 2023.

De HPE Cray XD6500 supercomputers, voorzien van 4e generatie Xeon Scalable processoren, zijn te bestellen in het eerste kwartaal van kalenderjaar 2023.

De HPE Cray XD6500 supercomputers, met NVIDIA H100 Tensor Core GPU's, zijn vanaf het eerste kwartaal van kalenderjaar 2023 te bestellen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!