Duitse databeschermingsautoriteit: Qatarese WK-apps verzamelen onnodig veel gegevens

17-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Duitse databeschermingsautoriteit: Qatarese WK-apps verzamelen onnodig veel gegevens

Aan het WK gerelateerde apps van de overheid van Qatar verzamelen meer persoonlijke informatie dan noodzakelijk, waarschuwt de Duitse databeschermingsautoriteit. Het adviseert voetbalfans een tweetal WK-apps alleen te installeren indien dit 'absoluut noodzakelijk' is. Ook adviseert de toezichthouder hiervoor een losse smartphone te gebruiken.

Het gaat om de Qatarse COVID-19 tracker Ehteraz en de app Hayya van het Qatarese Supreme Committee for Delivery & Legacy, waarmee tickethouders stadia kunnen betreden en gratis toegang krijgen tot metro- en busdiensten. Beide apps verzamelen volgens de Duitse toezichthouder vermoedelijk meer data dan wordt omschreven in notificaties en de omschrijving van de app in appwinkels doet vermoeden.

De Duitse waarschuwing staat niet op zichzelf. Ook de Noorse databeschermingsautoriteit waarschuwde deze week voor dataverzameling door de apps. De toezichthouder vermoedt dat de Qatarese autoriteiten de locatie van gebruikers wil monitoren via de apps en toegang wil krijgen tot persoonlijke gegevens. Ook de Franse vice-minister voor Digitale Zaken Jean-Noël Barrot waarschuwde op Twitter WK-gangers hun mobiele apparaten te beschermen.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility