Activistische investeerder: Google moet efficiënter opereren

17-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Activistische investeerder: Google moet efficiënter opereren

Aandeelhouder TCI Fund Management wil dat Google-moederbedrijf Alphabet zijn kosten terugdringt nadat het bedrijf in de COVID-19 pandemie juist op grote schaal werknermers wierf. De activistische investeerder stelt dat Alphabet efficiënter kan opereren.

TCI Fund Management is een Brits hedgefonds dat sinds 2017 aandeelhouder is van Alphabet. Het bezit momenteel meer dan 6 miljard dollar aan aandelen in het bedrijf. De investeerder stelt dat de huidige kosten van Alphabet te hoog zijn en dat het management 'agressief actie' moet ondernemen. In een open brief roept TCI topman Sundar Pichai onder meer op een duidelijke financiële doelstellingen te stellen en meer aandelen terug te kopen.

'Veel techbedrijven voeren momenteel besparingen door'

Het hedgefonds wijst erop dat nagenoeg alle techbedrijven momenteel kostenbesparingen doorvoeren. Het wijst hierbij onder meer op ontslagrondes bij Meta, Amazon, Twitter en Salesforce. Het personeelsbestand van Alphabet groeide de afgelopen jaren fors. Het aantal werknemers is sinds 2017 meer dan verdubbeld. Sinds het begin van de COVID-19 pandemie zijn ruim 50.000 nieuwe werknemers aangetrokken. Zo'n 37.000 hiervan werden in de afgelopen twaalf maanden in dienst genomen.

TCI uit ook kritiek op de in zijn ogen hoge salarissen die Alphabet betaalt. Het gemiddelde salaris bij Google bedroeg in 2021 $295,884, blijkt uit documenten van Alphabet. Dit is volgens TCI 67% hoger dan bij Microsoft en 152% hoger dan bij de twintig grootste beursgenoteerde techbedrijven in de Verenigde Staten.

De open brief is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht