Europees akkoord over satellietnetwerk IRIS

18-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Europees akkoord over satellietnetwerk IRIS

Het Europees Parlement en EU-lidstaten hebben overeenstemming bereikt over het Union Secure Connectivity Programme 2023-2027. Het programma is gericht op de lancering van een Europees satellietnetwerk genaamd IRIS (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite). Het gaat om een project ter waarde van 6 miljard euro.

Het functioneren van de economie en veiligheid is in toenemende mate afhankelijk van veilige en veerkrachtige connectiviteit. Met IRIS zet de EU in op een soevereine, autonome en veilige connectiviteitsinfrastructuur. Hiermee wil het onder meer de toenemende vraag naar connectiviteit ondersteunen. Zo moet het satellietnetwerk helpen sneller breedbandinternet uit te rollen in de EU.

Ook moet IRIS veilige, autonome, betrouwbare en kosteneffectieve satellietcommunicatie mogelijk maken voor overheidsgebruikers. De infrastructuur moet onder meer kritieke infrastructuur, surveillance en crisismanagement ondersteunen, evenals toepassingen die van kritiek belang zijn voor de economie, het milieu, veiligheid en defensie.

Digitale transformatie van Europa

"Veilige en efficiënte connectiviteit gaat een sleutelrol spelen in de digitale transformatie van Europa en ons concurrerender maken. Via dit programma gaat de EU een voortrekkersrol spelen op het gebied van veilige satellietcommunicatie, zoals nu het geval is met Galileo voor satellietnavigatie en met Copernicus voor aardobservatie", zegt Margrethe Vestager, Executive Vice-President for a Europe Fit for the Digital Age.

Thierry Breton, Eurocommissaris voor interne markt: "Ik ben verheugd over de snelle afronding van de onderhandelingen, slechts negen maanden na het voorstel van de Commissie. De recente gebeurtenissen in Oekraïne tonen aan hoe essentieel het is om te allen tijde over efficiënte connectiviteit te beschikken. Met het vandaag bereikte akkoord zetten we een belangrijke stap in het vergroten van onze veerkracht en soevereiniteit, het leveren van snelle internettoegang via een multi-orbitaal systeem en het bieden van connectiviteit voor heel Europa en Afrika. Het stelt onze vele start-ups en Europa als geheel in staat om voorop te lopen op het gebied van technologische innovatie."

Nu de onderhandelingen over IRIS zijn afgerond moet de overeenkomst worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Terug naar nieuws overzicht