Martijn Kregting - 21 november 2022

GovTech 2022: Europol bundelt innovatiekracht Europese politiediensten

De GovTech Summit 2022 is voorbij. Maar de uitwisseling van kennis en ervaring op het event van begin november in Den Haag vormt pas het begin van de reis voor veel bezoekers. Het internationale evenement voor innovatie in de publieke sector bracht internationale technologische vernieuwers en beleidsmakers samen, om te bedenken hoe overheden nu en de komende jaren kunnen navigeren en digitaliseren in een steeds complexer worden digitale wereld.

Die samenwerking is ook belangrijk als het gaat om de politie en andere handhavingsdiensten in de Europese Unie, vertelt Gregory Mounier, hoofd van het Europol Innovation Lab. Het lab doet wat de naam zegt: het ondersteunt wetshandhavers in de EU om op basis van de nieuwste technologie – zoals AI – samen te werken in de aanpak van (grensoverschrijdende) criminaliteit.

Daarbij probeert het lab niet om het wiel telkens opnieuw uit te vinden. Het ontwikkelt zelf nieuwe toepassingen, maar kijkt ook naar wat er al bestaat. “Het Innovatie Lab werkt samen met de private sector en met de academische wereld, maar is ook een faciliterend platform. Als de Nederlandse politie bijvoorbeeld de technologische instrumenten niet heeft voor een onderzoek, dan kunnen zij via ons kijken of bijvoorbeeld Spaanse, Franse of Duitse collega’s dit wel hebben. Zo nodig kunnen zij via ons platform en mede door ons gefinancierd, samenwerken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die zij allemaal voor hun werk te gebruiken.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!