Wouter Hoeffnagel - 22 november 2022

TSMC-oprichter Morris Chang bevestigt komst Amerikaanse 3nm-chipfabriek

TSMC-oprichter Morris Chang bevestigt komst Amerikaanse 3nm-chipfabriek image

Morris Chang, oprichter van TSMC, bevestigt dat het Taiwanese bedrijf een 3nm chipfabriek bouwt in Arizona. De fabriek komt naar een 5nm chipfabriek te staan, die in 2024 zijn deuren opent.

Dit meldt Chang aan Reuters. Met de bouw van de nieuwe chipfabriek voert het bedrijf de druk op concurrent Intel verder op. Intel stelt zichzelf als doel in 2025 zowel TSMC als Samsung te hebben ingehaald wat betreft de productie van geavanceerde chips. Tegen het eind van dit decennium wil Intel met zijn chipproductie Samsung overtreffen.

Activiteiten in de VS opvoeren

Uit de aankondiging van Chang blijkt echter dat TSMC zijn activiteiten in de VS wil opvoeren. Het bedrijf produceert tot nu toe alleen chips in Taiwan en China, maar wil met zijn twee Amerikaanse fabrieken ook inzetten op Amerikaanse productie. Dit betekent onder meer dat TSMC de concurrentie aan kan gaan met Intel wat betreft 3nm chips voor Amerikaanse klanten die met het oog op veiligheid chips van Amerikaanse bodem willen gebruiken.

Een van de mogelijke klanten die chips gaan afnemen uit de Amerikaanse fabrieken van TSMC is Apple. Apple-topman Tim Cook maakte vorige week bekend dat het Amerikaanse bedrijf vanaf 2024 chips afneemt uit een chipfabriek in Arizona om zo zijn afhankelijkheid van Taiwan af te bouwen. Cook noemt TSMC hierbij overigens niet bij naam, meldt Bloomberg.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!