Wouter Hoeffnagel - 23 november 2022

Al ruim driehonderd fraudeleuze webshops dit jaar offline

Al ruim driehonderd fraudeleuze webshops dit jaar offline image

328 frauduleuze webshops zijn tot nu toe offline gehaald door de politie. Gedupeerde klanten liepen gemiddeld 357,08 euro schade op, een verdubbeling ten opzichte van 2021.

Het totale schadebedrag over 2022 bedraagt 3.731.486,06 euro, een miljoen euro meer dan in 2021. De politie wijst erop dat de feestdagen nog voor ons liggen en het bedrag in werkelijkheid vermoedelijk hoger ligt doordat niet iedereen aangifte doet. Opvallend is ook dat fraudeurs steeds vaker gebruik maken van buitenlandse bankrekeningen. Betalingen vinden plaats via betaalinstellingen als Payment Service Providers, maar ook via particuliere bankrekeningen van buitenlandse 'geldezels'.

Inspelen op vraag vanuit consumenten

De politie benadrukt dat fraudeurs handig inspelen op vraag vanuit consumenten. "Het meest schrijnende is dat ze listig misbruik maken van crises", signaleert Gijs van der Linden van het LMIO. "In het laatste maanden van dit jaar hebben we bijvoorbeeld al bijna zevenhonderd aangiften ontvangen van mensen die haardhout en houtpellets hebben besteld, maar nooit geleverd kregen. Het gemiddelde schadebedrag is 680 euro. En we hebben minstens 140 webwinkels gevonden die misbruik maakten van de vraag naar alternatieve manieren om woningen te verwarmen."

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), de Consumentenbond, het Europees Consumentencentrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) roepen consumenten op onbekende webshops vooraf te controleren op betrouwbaarheid. Hiervoor is een campagne met de titel ‘Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen’ van start gegaan.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!