Vertrek Yandex uit Rusland creëert naar verluid Nederlandse banen

25-11-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Vertrek Yandex uit Rusland creëert naar verluid Nederlandse banen

Het vertrek van Yandex uit Rusland levert in Nederland banen op. In eerste instantie gaat het om vijftig tot honderd banen op het hoofdkantoor dat in Nederland wordt gevestigd.

Dit meldt een bron aan NOS. Het Nederlandse hoofdkantoor van Yandex is momenteel op Schiphol gevestigd, maar verhuisd mogelijk naar Amsterdam. Op de vestiging werkte voor de oorlog in Oekraïne vijftien man. De afgelopen maanden zijn hier zo'n twintig werknemers bijgekomen.

Vier divisies gaan buiten Rusland verder

Yandex verkoopt zijn Russische tak, inclusief zoekmachine, taxi-service en maaltijddienst. Vier andere divisies worden onder een nieuwe naam buiten Rusland voortgezet. Deze zijn gericht op technologie voor zelfrijdende auto's, clouddiensten, online onderwijs en het verzamelen van data voor het verbeteren van algoritmes.

Deze laatste divisie - ondergebracht in dochteronderneming Toloka - levert in Nederland banen op. De divisie voor zelfrijdende auto's wordt naar verwachting de Verenigde Staten actief. Voor de andere twee divisies is de vestigingsplaats nog onbekend, al meldt de bron aan NOS dat Amsterdam een goede kandidaat is.

De bron meldt ook dat Yandex vertrekt uit Rusland vanwege de huidige geopolitieke situatie. In Rusland gevestigd zijn zou het bedrijf afremmen. Zo zouden diverse automerken op het punt staan de technologie van Yandex voor zelfrijdende auto's af te nemen. Door de banden van het bedrijf met Rusland willen zij echter niet met het bedrijf in zee gaan.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud