Floris Hulshoff Pol - 29 november 2022

Europol pakt cyber fraudeurs, witwassers en cocaïne handelaren op

Europol pakt cyber fraudeurs, witwassers en cocaïne handelaren op image

Wetshandhavingsinstanties uit 27 landen namen deel aan de 13e editie van Operation In Our Sites, een door Europol gecoördineerde operatie om websites te verwijderen die namaakgoederen aanbieden of betrokken zijn bij online piraterij.

De terugkerende operatie, die wordt ondersteund door Eurojust en INTERPOL, richt zich op, onderzoekt en legt beslag op websites die allerlei illegale inhoud hosten. De belangrijkste problemen blijven de inbreuk op intellectueel eigendom op handelsmerken, evenals op auteursrechtelijk beschermde inhoud die beschikbaar is op internetprotocoltelevisie (IPTV) en filmstreamingdiensten, peer-to-peer deelplatforms en hostingwebsites.

Sinds Cyber Monday dit jaar hebben wetshandhavingsinstanties op verschillende continenten 12.526 websites offline gehaald, 32 servers ontkoppeld die worden gebruikt voor het verspreiden en hosten van illegale inhoud voor 2.294 televisiezenders en 15 online winkels die namaakproducten verkopen op sociale mediasites gesloten. Op fysiek gebied namen onderzoekers 127 365 namaakproducten in beslag, zoals kleding, horloges, schoenen, accessoires, parfums, elektronica en telefoonhoesjes ter waarde van meer dan 3,8 miljoen euro.

Criminelen leiden een weelderige levensstijl
Tijdens de operatie werden 10 huiszoekingsbevelen uitgevaardigd en 14 mensen werden vastgehouden of formeel beschuldigd van inbreuken op intellectueel eigendom. Bij één specifieke actie arresteerde de Spaanse politie vier mensen en werd één persoon formeel aangeklaagd. Volgens voorlopige onderzoeksresultaten verdiende de hoofdverdachte in dit onderzoek tot 150.000 euro per maand en leefde hij een weelderige levensstijl in een luxe huis, reed hij in dure auto's en ging hij op extravagante vakanties over de hele wereld. Het criminele netwerk legde zich toe op grootschalige marketing en distributie van illegale audiovisuele inhoud op internet. Als onderdeel van de operatie ontkoppelde de Spaanse politie 32 servers die de illegale inhoud hosten en nam geld, documenten en twee luxe voertuigen in beslag.

De Bulgaarse cybercriminaliteitseenheid onderzocht een crimineel netwerk dat Facebook-accounts en websites gebruikte om namaakkleding te verkopen die bekende merken imiteerde. Bij een gecoördineerde actie werden een aantal huiszoekingen gedaan en werd een werkplaats met naai- en embossingmachines aangetroffen. De autoriteiten namen nepstickers in beslag, de labels van bekende handelsmerken, merkloze artikelen die klaar waren om te worden verwerkt, 600 namaakartikelen ter waarde van 35.000 euro en een illegaal bezeten vuurwapen.

Deze ontdekkingen tonen eens te meer aan dat de productie van namaakproducten steeds meer binnen de Europese Unie plaatsvindt. Bovendien benadrukt het de groeiende overlapping van intellectuele eigendomsdelicten met belastingontduiking en witwassen. Het hoge winstkarakter van de criminele activiteiten bevestigt ook het belang van wetshandhaving bij het gelijktijdig uitvoeren van financieel onderzoek en vermogensontneming.

Consumenten moeten voorzichtig zijn bij het online winkelen
De resultaten van deze operatie dienen als een herinnering om extra voorzichtig te zijn bij het online winkelen om te voorkomen dat u namaakproducten via illegale platforms koopt. Dergelijke illegale producten kunnen niet alleen ernstige gezondheids- en veiligheidsrisico's voor consumenten inhouden, maar de opbrengsten kunnen ook ten goede komen aan criminele netwerken die betrokken zijn bij andere vormen van criminaliteit.

Het internet biedt deze criminelen een zekere mate van anonimiteit en de mogelijkheid om hun sporen uit te wissen. Het grenzeloze karakter faciliteert criminele activiteiten die grotendeels op internationaal niveau plaatsvinden. In het ene land kan een domein, een IP-adres of een server geregistreerd staan, in een ander land de bankrekening voor betalingen en vanuit weer een ander land worden pakketten verzonden. Dit wordt vaak georkestreerd door criminelen die zich niet in een van deze rechtsgebieden bevinden.

Georganiseerde misdaadgroepen gebruiken vaak gevestigde socialemediaplatforms om hun websites te promoten en potentiële consumenten naar online verkoopplatforms te leiden. Websites die illegale producten aanbieden, kunnen ook profiteren van advertenties. Af en toe publiceren zelfs prestigieuze merken per ongeluk hun advertenties op dergelijke domeinen, wat reputatieschade en investeringsverlies kan veroorzaken. In bepaalde gevallen kunnen de advertenties op commerciële platforms (die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten) de consument blootstellen aan malware of spyware, wat nog een reden is om extra voorzichtig te zijn en het advies van Europol te raadplegen bij het online winkelen.

De 27 betrokken landen zijn Albanië, België, Bulgarije, Brazilië, Colombia, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kosovo**, Litouwen, Malta, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Portugal, Roemenië, Slovenië , Spanje, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

**Deze benaming doet geen afbreuk aan standpunten over de status en is in overeenstemming met UNSCR 1244/1999 en het ICJ-advies over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!