Nederland doet mee met Europese pilot over digitaal reisdocument

30-11-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nederland doet mee met Europese pilot over digitaal reisdocument

Nederland neemt deel aan een Europese pilot over een digitaal reisdocument. De pilot start in de eerste helft van 2023 en duurt drie maanden.

Dit meldt staatssecretaris Eric van den Burg van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. De pilot is opgezet door de Europese Commissie. De staatssecretaris wil dat 1.000 tot 5.000 Nederlanders deelnemen aan de pilot. De proef moet onder meer in beeld brengen wat de impact is van een digitaal reisdocument voor Europeanen.

Digital Travel Credential

Wie deelneemt aan de pilot moet zelf een zogeheten 'Digital Travel Credential' (DTC) aanmaken. Dit kan via een app, waarmee reizigers de chip in hun paspoort en ID-kaart kunnen uitlezen. Ook moeten gebruikers een selfie maken, die de app vergelijkt met de foto die is opgeslagen op de chip van het reisdocument. Deelnemers moeten tijdens het reizen wel een fysiek paspoort meenemen, waarmee zij hun DTC verifiëren.

De DTC wordt getest op vluchten van KLM tussen Canada en Nederland. Schiphol treft al voorbereidingen die nodig zijn voor het faciliteren van de pilot.

Terug naar nieuws overzicht