Floris Hulshoff Pol - 02 december 2022

AWS gaat zelf chips ontwikkelen

AWS gaat zelf chips ontwikkelen image

Amazon Web Services (AWS) presenteert zijn nieuwe Graviton3E-chips. De gespecialiseerde chips moeten sneller en efficienter werken in de grote datacenters van de cloudgigant.

Standaard chips alleen zijn niet langer genoeg voor AWS. Het bedrijf achter een van de grootste clouddiensten ter wereld heeft een nieuwe chip uitgebracht, de Graviton3E. Het gaat om een cpu die is aangepast aan 'high performance computing', het soort dataverwerking die je ook in supercomputers terugvindt. Bedoeling is dat de chip bepaalde data-intensieve apps beter en efficiënter kan draaien. AWS volgt daarmee in de voetsporen van Intel en AMD, die eerder ook al cpu's aanpasten voor bepaalde bedrijfstoepassingen en apps die gebruikt worden in wetenschappelijk onderzoek.

Bedrijven zijn al langer bezig met het aanpassen van hun chips aan specifieke workloads. Denk dan bijvoorbeeld aan de chips die Google in zijn datacenters gebruikt, of cpu's die speciaal gemaakt zijn om beter om te gaan met AI-training. Daar komen nu dus ook chips voor apps met hoge eisen rond dataverwerking. Denk dan bijvoorbeeld aan het genereren van uitgebreide weermodellen. Dat betekent vooral dat degene die die diensten aankoopt, beter moet uitkijken welke chips ze kiezen.

In samenwerking met Data News

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!