Ministers sturen voorstel tijdelijke wet cyberoperaties naar Tweede Kamer

05-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ministers sturen voorstel tijdelijke wet cyberoperaties naar Tweede Kamer

Een voorstel voor de tijdelijke wet cyberoperaties is door ministers Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) naar de Tweede Kamer gestuurd. De tijdelijke wet geeft de AIVD en MIVD de mogelijkheid bevoegdheden sneller en effectiever in te zetten tegen de toegenomen cyberdreigingen van landen die Nederland aanvallen.

De tijdelijke wet cyberoperaties breidt de bevoegdheden van geheime diensten uit. Zij moeten met behulp van de wet beter kunnen optreden tegen cyberaanvallen. Deze zijn onder meer gericht op het stelen van gevoeliger informatie of het saboteren van vitale infrastructuur. De nieuwe wet zorgt onder meer dat geheime diensten niet langer voor ieder volgverzoek toestemming hoeven te vragen. Dit is volgens de diensten nodig aangezien aanvallers voortdurend van server of apparaat wisselen, en huidige regelgeving te weinig ruimte biedt om aanvallers goed te volgen.

Toetsing achteraf

Waar Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) normaliter vooraf toetst, doet de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIV) dit als onderdeel van de nieuwe wet achteraf en tijdens het toezicht. De CTIV krijgt de bevoegdheid om een operatie per direct stop te zetten. Ook kan het beslissen dat gegevens die al zijn verworven via de operatie worden vernietigd.

Het wetsvoorstel is omstreden. Critici stellen dat de AIVD en MIVD verregaande bevoegdheden krijgen, waarvan de inzet moeilijk controleerbaar is. Onder meer de TIB uitte felle kritiek op de tijdelijke wet cyberoperaties.

Terug naar nieuws overzicht
Security