Nationaal weerinstituut kiest voor Trend Micro Cloud One platform

06-12-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nationaal weerinstituut kiest voor Trend Micro Cloud One platform

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) is breed bekend van de weersverwachtingen. De weerkamer van het KNMI staat 24/7 paraat om Nederlanders te waarschuwen voor gevaarlijk of extreem weer. Daarnaast geeft het adviezen aan de overheid, havenbedrijven en Schiphol en levert het data en diensten aan weerproviders, zoals Buienradar en verschillende nieuwsprogramma’s. Ook beschikt het KNMI over veel (historische) gegevens over het klimaat. Hierop worden bijvoorbeeld analyses gedraaid en modellen getest. Deze data gaan terug tot de 17e eeuw.

Omdat het KNMI open data levert en er geen persoonsgegevens zijn die beschermd moeten worden, zijn ze als één van de eerste overheidsorganisaties naar de cloud gegaan. Nadat de organisatie vier jaar geleden migreerde naar Amazon Web Services (AWS), moest ook de beveiliging van de gegevens naar een hoger niveau getild worden. Daarnaast zijn er veel partners afhankelijk van de gegevens van het KNMI: zo heeft het KNMI bijvoorbeeld een eigen meteoroloog op Schiphol. Als de gegevens die nodig zijn voor het vliegverkeer gehackt worden of corrupt raken, dan kan dat serieuze gevolgen hebben voor het vliegverkeer. Om de veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van deze data te waarborgen, koos het bedrijf voor Trend Micro Cloud One - Conformity en Trend Micro Cloud One - Workload Security.

Ekko Huizenga, Product Owner bij het KNMI: “Trend Micro focust zich in de breedte op alle security-aspecten van de multi-cloud, niet op alleen maar één klein stukje. Dat was precies waarnaar het KNMI op zoek was. De hosting voor onze onderzoeken en de security daarvan is heel belangrijk. Trend Micro presenteerde zich met het Cloud One platform als beste.”

Als partner van AWS is Oblivion betrokken geweest bij de migratie van het KNMI naar de nieuwe cloudomgeving. Zij hebben het KNMI geadviseerd en ondersteund met het implementeren van de cloud en het migreren van hun data naar de cloudomgeving. Daarnaast hebben ze de implementatie van de oplossingen van Trend Micro professioneel begeleid door middel van een adviesrol.

Betere regie voeren

Het KNMI houdt de regie graag zelf in handen. Dat doet het bedrijf heel bewust om de interne kennis en kunde hoog te houden, de lijntjes tussen de teams kort te houden en optimaal gebruik te maken van de voordelen die de nieuwe technologische oplossingen bieden. Dit geldt ook voor security. Door de regie zelf in handen te houden en de Cloud One-oplossingen van Trend Micro zoveel mogelijk zelfstandig te implementeren, kunnen DevOps-teams beter en actiever worden ondersteund.

Daarnaast wil het KNMI autonoom kunnen zijn en werken, het liefst op een manier dat ze op een niet al te invasieve wijze over de schouders van medewerkers kunnen meekijken en kunnen begeleiden als dat nodig is. René Joosten, Enterprise Architect bij het KNMI: “Het is belangrijk dat wij goed de regie kunnen voeren over onze data. Trend Micro Cloud One speelt daar perfect op in. Daarnaast is het strak op te zetten en relatief eenvoudig uit te rollen.”

Meer inzicht in de cloud security posture

Een efficiënt en goed inzicht in beveiligingsalerts is voor het KNMI belangrijk om ervoor te kunnen zorgen dat hun gegevens altijd veilig zijn en beschikbaar blijven. “Conformity biedt niet alleen meer inzicht in de cloud security posture, maar ook in de hele cloud architectuur. Hierdoor hebben we een gedetailleerd inzicht in eventuele misconfiguraties inclusief advies hoe dit direct op te lossen”, aldus René Joosten.

Snellere bescherming tegen dreigingen

Met Trend Micro Cloud One – Workload Security kan het KNMI zijn omgeving beschermen tegen zowel bekende als onbekende dreigingen. Door de virtual patching techniek worden vulnerabilities in workloads automatisch gedicht.

Prettige ondersteuning

Ondanks dat het KNMI zo veel mogelijk de regie zelf in handen houdt met betrekking tot het toepassen van nieuwe technologische oplossingen, is de ondersteuning vanuit Trend Micro wel als prettig ervaren. Zo staan developers van het KNMI regelmatig in contact met Trend Micro en wordt het actief meedenken over applicatie-security en het optimaal gebruikmaken van de software-oplossingen gewaardeerd. Ekko Huizinga vertelt: “Trend Micro staat altijd klaar om de klant te helpen en langs te komen om te assisteren met problemen. Het contact is goed en verloopt soepel. We krijgen de indruk van een platte organisatie en we komen voor ons gevoel nooit achteraan in de rij te staan.”

Een blik naar toekomst

Het volgende grote project waar het KNMI met behulp van de oplossingen van Trend Micro aan wil gaan werken is de European Weather Cloud - een samenwerkingsverband met andere Europese weerdiensten. Dit is een soort Infrastructure-as-a-Service die elke aangesloten partner op een eigen manier kan inrichten. Het KNMI wil hiervoor ook weer samenwerken met Trend Micro. De verwachting is dat dit in de komende jaren meer vorm gaat krijgen.

Door de goede ervaringen die inmiddels zijn opgedaan met het Trend Micro Cloud One platform, heeft het KNMI daarnaast het voornemen om op termijn uit te breiden met Trend Micro Vision One. Daarmee hoopt het bedrijf geld te besparen door verschillende beveiligingshandelingen verder te automatiseren.

Terug naar nieuws overzicht
Security