Yandex stelt Poetin bondgenoot Alexei Kudrin aan als adviseur

06-12-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Yandex stelt Poetin bondgenoot Alexei Kudrin aan als adviseur

Yandex, een Russische zoekmachine gigant, stelt Poetin-bondgenoot Alexei Kudrin aan als adviseur om een aantal zaken te herstructureren zo melden Reuters en The Register. Kudrin werd in 2000 aangesteld als minister van Financiën toen Poetin aan zijn eerste termijn als Russische president begon, en hij bekleedde die functie 11 jaar. Hij was ook vice-premier van 2000 tot 2004 en opnieuw in 2007. De aanstelling van Kudrin kan erop wijzen dat het Kremlin zijn invloed wil versterken op het deel van Yandex dat binnen Rusland blijft, aldus The Register. De ceo van Yandex, Elena Bunina, heeft eerder ontslag genomen en is naar Israël gegaan.

Yandex NV, het Nederlandse moederbedrijf van de Yandex-groep, had eerder aangekondigd dat de raad van bestuur een strategisch proces is gestart om opties te herzien om het eigendom en bestuur van de groep te herstructureren in het licht van de huidige geopolitieke omgeving, met het oog op de duurzame ontwikkeling en het succes van de diverse activiteitenportefeuille van de groep op langere termijn. Het Nederlandse hoofdkantoor van Yandex is momenteel op Schiphol gevestigd, maar verhuisd mogelijk naar Amsterdam. Op de vestiging werkte voor de oorlog in Oekraïne vijftien man. De afgelopen maanden zijn hier zo'n twintig werknemers bijgekomen.

Yandex is verstrikt geraakt in de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne. In juni 2022 nam Yandex baas Arkady Volozh ontslag nadat hij was toegevoegd aan de sanctielijst van de EU. Volozh, een bekende tech ondernemer en miljardair, valt samen met andere Russische kopstukken onder zesde ronde van sancties tegen Rusland. "Als oprichter en CEO van Yandex ondersteunt hij, materieel of financieel, de regering van de Russische Federatie en is hij verantwoordelijk voor het ondersteunen van acties of beleid die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen", staat in de sanctielijst van de EU. Het huis van Volozh in Amsterdam is gekraaktVolozh woont al een paar jaar in Israël en is daar actief in de tech business.

De EU beschuldigt Yandex ook van het promoten van Russische staatsmedia en verhalen in zijn zoekresultaten, en het deranken en verwijderen van kritieke inhoud over het Kremlin, zoals inhoud met betrekking tot de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. De oorlog heeft geleid duizenden dodelijke slachtoffers, gewonden, slachtoffers van verkrachtingen, vluchtelingen en schade aan infrastructuur, waaronder veel woningen. De EU beschuldigde Yandex destijds ook van "het promoten van staatsmedia en verhalen in zijn zoekresultaten, en het deranken en verwijderen van kritieke inhoud over het Kremlin, zoals inhoud met betrekking tot de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne".

Herstucturering

Een speciale commissie van de raad van bestuur van Yandex is inmiddels belast met het onderzoeken van verschillende mogelijke scenario's en stappen voor Yandex, waaronder:

Ontwikkeling van de internationale divisies van bepaalde diensten (waaronder zelfrijdende technologieën, cloud computing, datalabeling en ed-tech) onafhankelijk van Rusland.

Het afstoten van Yandex NV's eigendom van en zeggenschap over alle andere bedrijven in de Yandex Group (inclusief zoeken en adverteren, mobiliteit, e-commerce, voedselbezorging, bezorging, amusementsdiensten en andere in Rusland en internationale markten), inclusief het overdragen van bepaalde elementen van bestuur aan beheer.

De Raad van Bestuur verwacht dat Yandex NV te zijner tijd zal worden hernoemd, waarbij het af te stoten bedrijf de exclusieve rechten zal behouden voor het gebruik van het merk Yandex.

Dit proces bevindt zich in een voorbereidende fase. Er kan geen garantie worden gegeven dat de Raad van Bestuur erin zal slagen de wegen voor de uitvoering van deze stappen te identificeren en te implementeren, inclusief het identificeren van kopers voor belangen in het af te stoten bedrijf. Deze stappen zullen worden onderworpen aan voortdurende analyse en uiteindelijk goedkeuring door de aandeelhouders. "We zullen de markt updaten als en wanneer we hierover meer informatie hebben", aldus Yandex.

John Boynton, voorzitter van de raad van bestuur van Yandex, merkte op: “Dit zijn buitengewoon uitdagende tijden. U kunt er zeker van zijn dat we bij het analyseren van verschillende strategische opties al het mogelijke zullen doen om de waarde voor onze publieke aandeelhouders te beschermen en kansen te behouden voor de 20.000 werknemers die van Yandex een van Europa's meest succesvolle technologiebedrijven hebben gemaakt."

Terug naar nieuws overzicht