Aantal arbeidsplaatsen in Nederlandse startup-ecosysteem groeit

07-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Aantal arbeidsplaatsen in Nederlandse startup-ecosysteem groeit

Het aantal arbeidsplaatsen binnen het Nederlandse startup-ecosysteem is dit jaar met 7,6% toegenomen tot 135.000. Waar bij grotere techbedrijven juist flinke ontslagrondes plaatsvinden, zijn startups en scaleups momenteel actief op zoek naar talent. Een beeld dat ook afgelopen jaar zichtbaar was. Daarnaast neemt het maken van duurzame impact een belangrijke plek in binnen de snelst groeiende industrie van ons land.

Dit blijkt uit het Nederlandse Startup Employment-rapport 2022, de vierde jaarlijkse data-analyse naar werkgelegenheid binnen het Nederlandse startup ecosysteem door CBRE, Dealroom.co en Techleap.nl. Met een jaarlijkse groei van 7.6% en een verdubbeling sinds 2018 is het Nederlandse startup-ecosysteem de snelst groeiende industrie van ons land. Hoewel de bulk van de arbeidsplaatsen bij de meer volwassen startups liggen, zijn vooral startups die opgericht zijn in de afgelopen 5 jaar een motor voor groei. De toename in het aantal banen bij deze ondernemingen is twee keer zo groot als bij de volwassen startups.

Duurzame startups in trek

Investeerders waarderen ‘groene’ ofwel duurzame bedrijven een stuk hoger dan startups die dit niet of slechts deels als doel hebben. Voor dit rapport onderzocht Dealroom.co ruim 550 zogenoemde ‘impact startups’ in Nederland. Er is dit jaar al bijna 1 miljard euro aan durfkapitaal geïnvesteerd in deze ondernemingen. Na recordjaar 2021 is dit veruit het grootste bedrag ooit. Met een totaal van 13.900 werknemers ten opzichte van 9.400 vorig jaar, wordt deze sector een steeds belangrijkere pijler binnen het tech startup ecosysteem. Een op de tien startupmedewerkers werken voor ondernemingen die duurzaamheid als kern van hun businessmodel hebben.
 
De sector is daarmee, na gezondheidszorg en fintech, de grootste werkgever binnen het startup-ecosysteem in Nederland. Enkele van de snelst groeiende impactstartups zijn Seenons, Rocsys, Sympower, Gradient, Eleo Technologies en DOCKR. Het grootste aantal banen binnen de sector was te vinden bij bedrijven die actief zijn in klimaatoplossingen, betaalbare en schone energie, en duurzame steden en gemeenschappen. Het succes van onder andere Lightyear, Fastned en Ebusco speelt hierbij een belangrijke rol.

Innovatie over het land

Op maatschappelijk gebied springt Zuid-Holland er uit; een op de vier startupbanen zitten bij impactstartups. In Brabant vindt er steeds meer innovatie plaats in deeptech, wat staat voor wetenschappelijke of technische uitdagingen. Noord-Holland is met 39% van de arbeidsplaatsen over de hele startupsector gezien veruit de meest ontwikkelde startupregio.

Er is echter ook een flinke toename in arbeidsplaatsen te zien in de rest van het land. De grote meerderheid van het aantal startups (68%) komt uit de andere 11 provincies. De connectie tussen de regio’s en de vorming van talenthubs rondom de universiteiten spelen hierbij een belangrijke rol. Vooral Groningen is in opkomst. Het is voor het tweede jaar op rij de snelst groeiende startupprovincie.

Kansen voor verdere groei

Ondanks de huidige snelle groei is er nog veel meer ruimte om het aantal arbeidsplaatsen in de startupsector te laten stijgen. Een groei tot 18% in 2030 is realistisch indien Nederland alleen al soortgelijke aandelenoptieplannen invoert als in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of Zweden gebruikelijk is. In dat geval komt naar verwachting tussen de 470 en 690 miljoen euro per jaar beschikbaar aan extra vroege fase financiering, waarvan 1,4 tot 2,3 miljard euro terugvloeit naar de staatskas.

“Techbedrijven zorgen voor belangrijke ontwikkelingen in Nederland. Niet alleen op economisch, maar zeker ook op maatschappelijk gebied. Het is goed om te zien dat, ondanks de druk op de economie, het aantal banen in deze sector nog steeds toeneemt. Vooral de bedrijven die de innovatieve oplossingen bieden voor een meer duurzame toekomst zijn duidelijk in opkomst”, zegt Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl. “We moeten het belang van deze bedrijven inzien, onderkennen en hun groei steunen met alle middelen die we hebben.”

Terug naar nieuws overzicht