Chinese onzichtbaarheidsmantel voorkomt detectie door AI-camera's

08-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Chinese onzichtbaarheidsmantel voorkomt detectie door AI-camera's

Een groep Chinese afstudeerde studenten presenteert een onzichtbaarheidsmantel voor kunstmatige intelligentie (AI). De overjas is voorzien van patronen die voorkomen dat AI-camera's de drager als mens herkent.

De mantel heet de InvisDefense, meldt onder meer South Morning China Post (SCMP). De overjas is ontwikkeld onder leiding van hoogleraar Wang Zheng, verbonden aan de Hogeschool voor Computerwetenschappen van de Chinese Wuhan Universiteit. Het team viel met de InvisDefense eind november in de prijzen tijdens een wedstrijd gesponsord door Huawei Technologies als onderdeel van het China Postgraduate Innovation and Practice Competitions.

Niet als mens identificeerbaar

De onderzoekers wijzen op het grootschalige gebruik van camera's in de huidige wereld, onder meer in voertuigen en langs wegen. Steeds vaker zijn camera's voorzien van AI die in staat zijn mensen te herkennen en in sommige gevallen te identificeren. De InvisDefense leidt AI-gebaseerde camera's om de tuin. Zo kunnen de camera's de drager van de InvisDefense niet als mens identificeren, stellen de onderzoekers.

Om dit mogelijk te maken maakt de InvisDefense gebruik van speciale patronen en onregelmatig gevormde temperatuur-sturende modules, die in het oppervlak van de overjas zijn verwerkt. Deze modules creëren een ongebruikelijk temperatuurpatroon, die de AI-camera's in de war brengt. "Het moeilijkste deel is het balanceren van het camouflagepatroon. Traditioneel gebruikten onderzoekers felle afbeeldingen om machine vision te verstoren, en dit werkt. Dit valt echter op voor het menselijk oog, wat de gebruiker nog opvallender maakt", legt Wei Hui, onderdeel van het team achter InvisDefense, uit aan SCMP. De onderzoekers maken daarom gebruik van algoritmes voor het ontwerpen van een patroon dat zo min mogelijk opvalt voor het menselijk oog, maar toch computer vision verstoort.

Lage kosten

Ook wijzen de onderzoekers op de lage kosten van de overjas. Zo is het mogelijk tegen beperkte kosten een patroon op een oppervlak als een overjas te laten drukken. Daarnaast zijn slechts vier temperatuurmodules nodig om de AI-camera's te verstoren. De totale kosten van de InvisDefense schatten de onderzoekers op zo'n 500 yuan, omgerekend zo'n 68 euro.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht