Wouter Hoeffnagel - 12 december 2022

Apple ziet af van scannen iOS-apparaten op afbeeldingen van kindermisbruik

Apple ziet af van scannen iOS-apparaten op afbeeldingen van kindermisbruik image

Apple zet een streep door het plan om afbeeldingen op iOS-apparaten en in iCloud te scannen op afbeeldingen van kindermisbruik. Het plan leidde tot veel ophef.

De Amerikaanse techgigant kondigde het plan in augustus 2021 aan. Apple gaat hiermee verder dan concurrenten. Waar veel bedrijven alleen content in de cloud scannen, wilde Apple ook content op apparaten van gebruikers zelf controleren. Het plan leidde tot veel kritiek, met name met het oog op privacy.

'Internet een veiligere plaats maken'

In een verklaring zegt Apple nu tegen Wired dat het afziet van de scans. "Kinderen kunnen worden beschermd zonder dat bedrijven door persoonlijke data gaan, en we zullen blijven samenwerken met overheden, belangenbehartigers voor kinderen en andere bedrijven om te helpen jonge mensen te beschermen, hun recht op privacy te waarborgen en internet een veiligere plaats te maken voor kinderen en ons allemaal", meldt Apple.

Het bedrijf ziet daarom af van de scans en zet in op zijn Community Safety, die in december 2021 beschikbaar is gemaakt. Dit is een opt-in functionaliteit gericht op ouders die zowel kinderen als hun ouders waarschuwen indien zij seksueel expliciete afbeeldingen toegestuurd krijgen of juist versturen via iMessage.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!