Floris Hulshoff Pol - 14 december 2022

Vijf AI-voorspellingen voor 2023

Vijf AI-voorspellingen voor 2023 image

De ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI) volgen elkaar razendsnel op. Doordat AI kan worden toegepast in vrijwel alle domeinen en sectoren, is het maatschappelijk en economisch potentieel van AI enorm. Geen wonder dat we het afgelopen jaar nog meer zijn gaan investeren in oplossingen die zijn gebaseerd op AI. Daarnaast zagen we ook weer veel nieuwe ontwikkelingen en speculaties over hoe AI de toekomst gaat veranderen. Maar wat kunnen we volgend jaar verwachten van deze technologie? BrainCreators, de specialist in digitale inspectie op basis van AI technologie, doet vijf AI-voorspellingen voor 2023.

De vijf AI-voorspellingen voor 2023

Foundation models in opkomst
Een trend waar we steeds meer van horen is ‘democratisering van AI’. Democratisering van AI betekent dat AI technologieën toegankelijker worden en makkelijker worden om te ontwikkelen. In 2023 zullen we zien dat er steeds betere tools komen voor niet-specialisten om zelf een product te bouwen. Dit zal met name komen door betere user interfaces.

Naast betere user interfaces is het beschikbaar komen van foundation models, een andere vorm van democratisering. Dat zijn modellen die van te voren al zijn getraind op zeer grote datasets, vaak door grote spelers op het gebied van ICT. Dergelijk modellen maken het mogelijk voor kleinere partijen om snel een AI prototype te ontwikkelen zonder dat ze zelf data hoeven te verzamelen, op te schonen en een AI model moeten trainen. Echter vergroten deze ontwikkelingen ook de afhankelijkheid van kleinere spelers. Daarnaast zal het voor kleine partijen een uitdaging zijn om de trainingsdata in te zien, de bias te begrijpen of te ontdekken wat voor effect het heeft op de doelgroep.

Text-to-image generation models

De meest bekende sensationele doorbraak van AI in 2022 waren text-to-image AI generation models, zoals DALL-E, Stable Diffusion en Imagen. Text-to-image AI creëert op basis van vele afbeeldingen een nieuwe afbeelding aan de hand van de vooraf ingegeven tekst. Dit is mogelijk doordat de algoritmes van tekst-to-image AI zijn getraind op grote datasets met afbeeldingen die op het internet te vinden zijn. Denk hierbij aan publiek toegankelijke afbeeldingen die op het internet te vinden zijn via beeldbanken. Het realisme van de beelden en het gemak van het ontwikkelen van variaties op een thema, puur aan de hand van text prompts, heeft deze techniek naar een nieuw niveau getild. Ook extra functionaliteiten waren indrukwekkend. Denk hierbij aan de functie inpainting, waarmee mensen konden rondkijken in de kamer van ‘het meisje met de parel’ (het wereldberoemde schilderij van Vermeer).

In 2023 gaat text-to-image AI ongetwijfeld een vervolg krijgen. Niet alleen zullen de gegenereerde beelden steeds beter worden, vooral de nieuwe applicaties op het gebied van design en kunst zullen in 2023 serieuze vormen aan gaan nemen. Het is denkbaar dat na 2023 elke grafisch ontwerper beschikking heeft over text-to-image AI.

Slimmere taalverwerking
In 2023 zullen ook de taalmodellen weer een stukje slimmer worden. Een taalmodel is een neuraal netwerk dat op basis van een reeks woorden wordt getraind om het volgende woord te voorspellen. Daarnaast kan het meer taaltaken uitvoeren, zoals samenvatten, vertalen en classificaties geven.

Dankzij deze vooruitgang zal taal generatie (NLG), AI die natuurlijke taal genereert uit gestructureerde data, steeds natuurlijker worden. Hierdoor zal bijvoorbeeld het ontwikkelen van teksten en het detecteren van fake news veel eenvoudiger worden. Deze verbeteringen zullen daarentegen ook zorgen voor de nodige uitdagingen. Denk hierbij aan fake nieuwsberichten die nog lastiger te herkennen zijn of aan studenten die fraude plegen door hun scriptie te schrijven met taal generatie tools. Het is daarom belangrijk dat er snel keuzes worden gemaakt over wanneer NLG wel of niet mag worden toegepast.

Meer robots

Robots zullen steeds vaker zichtbaar worden. Door vervelend werk te automatiseren kunnen meer mensen werk doen dat écht zinvol is en een bijdrage leveren aan een betere samenleving. In 2023 zullen steeds meer organisaties de voordelen hiervan inzien, waardoor er meer in robots zal worden geïnvesteerd. Robots zullen hierdoor nog gespecialiseerder en robuuster worden, waardoor de omgang met de mens gemakkelijker wordt. Deels komt dit door de vooruitgang van AI. Deels misschien ook door een beter inzicht bij ontwerpers over hoe men het beste om kan gaan met de beperkingen van AI.

De hype van AI vervaagt

In 2023 zal het tekort aan personeel en talent alleen maar toenemen. Organisaties zullen daarom steeds vaker investeren in nieuwe technologie om het tekort aan vaardigheden op te vangen. Hierdoor zullen organisaties steeds beter begrijpen hoe ze AI het beste kunnen inzetten, waardoor ze zullen ontdekken dat de échte kracht van AI schuilt in de ondersteuning van menselijke intelligentie. De hype van voorgaande jaren, dat de mens vervangen zou worden door AI, zal hierdoor langzaam vervagen.

“Gezien het tekort aan talent waarschijnlijk ook in 2023 niet opgelost zal worden zullen organisaties op zoek gaan naar alternatieven om slimmer te werken. Intelligente automatisering zal hierdoor nog meer in een stroomversnelling raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan machines die menselijke handelingen uitvoeren of aan digitale inspecteurs die wegen controleren,” aldus Maarten Stol, Chief Scientist bij BrainCreators. “Hoewel dit voordelen zal opleveren voor organisaties, zal een dergelijke transitie ook zorgen voor de nodige druk op het gebied van transparantie en responsibility. Het is daarom belangrijk dat organisaties medewerkers goed uitleggen hoe AI technologie wordt toegepast. Vaak beseffen medewerkers niet altijd wat AI inhoudt en dit kan de innovatie en een verantwoorde ontwikkeling van AI binnen het bedrijf bemoeilijken.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!