Witold Kepinski - 13 december 2022

Shell Ventures ondersteunt startups die energietransitie stimuleren

Shell Ventures ondersteunt startups die energietransitie stimuleren image

Shell lanceerde in 2021 een nieuw fonds van 1,4 miljard dollar om startups en scale-ups, die actief zijn met toepassingen voor energietransitie, te ondersteunen. Startups en scale-ups ontwikkelen vaak slimme innovaties die helpen om de energie-transitie te versnellen. Maar ze hebben vaak wel de nodige investeringen nodig om uit te groeien tot commercieel succesvolle bedrijven, aldus Shell Ventures. Het team van Dutch IT Channel & Executive People sprak hierover verder met Geert van de Wouw, Managing Directoe en Vice President van Shell Ventures.

Shell Ventures investeert voornamelijk in drie gebieden: hernieuwbare energie, nieuwe vormen van mobiliteit & transport en digitale technologie. Dat gaat om toepassingen voor bijvoorbeeld zonne-en windenergie, opslag & gebruik van groene stroom, mobiliteit, transport en logistiek, waterstof, circulaire economie en natuur-gebaseerde oplossingen. “Met deze propositie willen we de energietransitie versnellen, waarbij Shell zelf tegen 2050 klimaatneutraal ofwel CO2-neutraal wil zijn. Dat doet Shell met zijn Renewables & Energy Solutions activiteiten”, aldus Van de Wouw. “Shell krijgt met deze strategie sneller toegang tot innovatieve en ‘transformatieve’ technologieën die kosten en de CO2 emissie verlagen, terwijl de startups en scale-ups door Shell’s hulp sneller schaalgrootte kunnen bereiken. Dat wordt mede bewerkstelligd door de implementation managers van Shell Ventures.’

Eyes & Ears

Anno 2022 is Shell Ventures actief met vijftig medewerkers die werken op zeven locaties wereldwijd. Van de Wouw: “Deze medewerkers zijn de ‘eyes & ears van Shell Ventures. Zij leggen het contact met startups en scale-ups die een innovatieve technologie of business model hebben. Deze startups kunnen Shell en andere organisaties helpen om de energietransitie te laten accelereren. Soms gaat het om startende bedrijven die pas over 15 jaar grote impact gaan maken, maar soms is de impact al vrij direct, door de start-up te verbinden mat één van Shell’s bestaande activiteiten.

Dit jaar investeerde Shell Ventures wederom in meer dan twintig startups, onder andere in Static, dat een oplaadnetwerk voor elektrische voertuigen ontwikkeld in India. Het bedrijf kreeg Series A-financiering van ruim 25 miljoen dollar te investeren in productengineering en netwerkinfrastructuur. Een ander voorbeeld is het Groningse bedrijf ENIE, wat zonnepanelen installeert op daken van huiseigenaren in Nederland en Zuid-Afrika. Of Lithium Industries uit Amerika, wat een unieke technologie heeft ontwikkeld voor het recyclen van lithium batterijen.

New Energy Challenge

Shell Ventures ondersteunt ook startups en scale-ups die meedoen aan de jaarlijkse New Energy Challenge. “Eerder wonnen diverse beginnende bedrijven prijzen waardoor ze verder kunnen groeien. Zo won Asperitas uit Haarlem de New Energy Challenge van 2018. De startup ontwikkelde een duurzaam koelsysteem voor datacenters. De jury prees de oplossing voor de energiebesparing en het hergebruik van energie in de snelgroeiende datacentermarkt”, aldus Van de Wouw.

In 2022 deden tien startups en scale-ups uit heel Europa en Israël mee aan de New Energy Challenge 2022. Ze presenteerden tijdens het Web Summit 2022 event in Lissabon aan de jury hun innovatieve ideeën waarmee ze het huidige energiesysteem radicaal willen veranderen, met onder andere data- en machine learning. Het thema van de 2022 New Energy Challenge was afvang, opslag en het gebruik van CO2, ook bekend onder Carbon Capture, Utilisation en Storage (CCUS). Er zijn twee winnende innovaties en bedrijven uit de bus gekomen die verdere ondersteuning van Shell krijgen. Ten eerste CyanoCapture (VK), een startup die de kracht toont van genetisch gemodificeerde cyanobacteriën om betaalbare, schaalbare en schone CO2-afvang op industriële schaal mogelijk te maken. De tweede winnaar was RepAir (Israël) die een betaalbaar, duurzaam en schaalbaar DAC-systeem ontwikkelt dat slechts een derde verbruikt van de energie die alternatieve DAC-technologieën vereisen. De oplossing van RepAir is gebaseerd op een elektrochemisch apparaat dat elektriciteit gebruikt CO2-moleculen uit de lucht te scheiden. Inmiddels heeft RepAir ook een investering van Shell ventures gehad. De publieksprijs werd gewonnen door Barton Blakeley Technologies, dat betrouwbare emissie-reducerende technologie en systemen ontwikkeld.

Daarnaast werd aan CarbonSpace een lidmaatschap voor de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) beschikbaar gesteld. Het ETCA is een nieuwe plek waar Shell in 2022 haar onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten op de noordelijke oevers van het IJ in Amsterdam openzette voor veelbelovende startups, scale-ups, academici en bedrijven die werken aan de energietransitie. Een tiental bedrijven heeft zijn zitting hier inmiddels genomen.

Schone energie

Van de Wouw verwacht dat het aantal starts-ups, die zich bezighouden met hernieuwbare energie en klimaat-technologie de komende tijd fors zal toenemen, ook in Nederland. “Dat komt ten eerste doordat de prijs voor olie en gas zijn gestegen. Hernieuwbare energie toepassingen bieden inmiddels een aantrekkelijk alternatief en zijn dus interessant. Ten tweede spelen overheden een sterkere rol rondom schone energie. Zo stimuleert de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA) met een 430 miljard dollar fonds het onwikkelen van schone energie, waarbij innovatie enorm wordt bevorderd. . Daar maken startups natuurlijk graag gebruik van. Politici in Europa realiseren dat ook. Zo stelt de Europese Investeringsbank (EIB) kapitaal beschikbaar om innovatieve startups te identificeren die duurzame toepassingen ontwikkelen, en moedigde Ursula von der Leyen afgelopen week haar Europese collega’s aan om met een eigen plan te komen om Europese investeringen in schone energie en klimaat-technologie te stimuleren.”

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!