Wouter Hoeffnagel - 15 december 2022

Bloomberg: Apple wil toch alternatieve appwinkels toelaten

Bloomberg: Apple wil toch alternatieve appwinkels toelaten image

Apple wil toch andere appwinkels gaan toelaten binnen het iOS-besturingssysteem voor iPhones en iPads. Tot nu toe kunnen gebruikers alleen via de officiële App Store van Apple apps installeren.

Dit meldt Bloomberg op basis van bronnen. De stap zou opvallend zijn, aangezien Apple altijd heeft vastgehouden aan zijn 'walled garden'-principe. Hierbij kunnen gebruikers alleen uit de officiële App Store van Apple apps downloaden. In de appwinkel zijn alleen apps beschikbaar die securitycontroles van Apple hebben doorlopen en zijn goedgekeurd.

'Bepaalde onderdelen van Apple-platforms openstellen'

Onder druk van nieuwe regelgeving die de Europese Unie (EU) in 2024 wil invoeren wil Apple nu van dit model afstappen. De bronnen melden dat ontwikkelaars en andere medewerkers van Apple momenteel hard werken aan het openstellen van bepaalde onderdelen van Apple-platforms voor derde partijen. Dit zou onder meer betekenen dat gebruikers voortaan ook buiten de App Store om apps op hun iPhone en iPad kunnen installeren.

Wie een app via de App Store verkoopt, moet hierover commissie van dertig procent betalen. Door het gebruik van alternatieve appwinkels zouden ontwikkelaars deze commissie kunnen ontlopen. Apple wil de wijziging naar verluid in eerste instantie alleen in Europa doorvoeren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!