Wouter Hoeffnagel - 14 december 2022

EU: VS beschermt data van Europeanen voldoende

EU: VS beschermt data van Europeanen voldoende image

De Verenigde Staten (VS) treft afdoende maatregelen om de toegang tot data van Europeanen door Amerikaanse inlichtingendiensten in te perken en zo de privacy van Europeanen te beschermen. Dit meldt de Europese Unie in een verklaring. Met de verklaring komt een nieuwe EU-US Privacy Shield een stap dichterbij.

Het EU-US Privacy Shield regels de overdracht van data tussen de EU en VS. In maart ondertekenden de EU en VS al een voorlopige overeenkomst voor een nieuwe Privacy Shield-overeenkomst. Dit is belangrijk, aangezien diverse bedrijven in juridische problemen dreigden te raken nadat de oorspronkelijke Privacy Shield uit 2020 ongeldig werd verklaard.

Onvoldoende bescherming

De EU oordeelde toen dat de VS Europese persoonsgegevens onvoldoende beschermd. Onder meer door de toegang die Amerikaanse inlichtingendiensten kregen tot data van Europeanen die in de VS zijn opgeslagen, waaronder persoonsgegevens. Dit is in strijd met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Amerikaanse president Joe Biden ondertekende daarnaast in oktober een executive order die nieuwe regels oplegt aan Amerikaanse inlichtingendiensten. Hierin zijn onder meer de regels rondom toegang tot data van Europeanen aangescherpt.

Eurocommissaris Didier Reynders meldt nu dat de VS met dit besluit bescherming van hetzelfde niveau biedt voor Europese persoonsgegevens als de VS. Reynders spreekt van 'sterke garanties' voor de veilige overdracht van persoonsgegevens tussen beide kanten van de Atlantische Oceaan.

Activist Max Schrems is kritisch

Max Schrems, een Oostenrijkse privacyactivist die al jaren een strijd voert tegen de Privacy Shield, is kritisch. Schrems vermoedt dat ook de nieuwe Privacy Shield een aanklacht bij het Hof van Justitie niet zal 'overleven'.

Gartner BW tm 02-11-2024 Cyber Future Event Inge Romijn BW
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!