Redactie - 15 december 2022

Zes networking trends voor service providers

Zes networking trends voor service providers image

Marcel van Opzeeland, Sales Manager Service Provider Benelux bij Juniper Networks voorspelt voor het nieuwe jaar een aantal interessante trends op het gebied van netwerktechnologie. Dit is wat Opzeeland verwacht in 2023:

1. 2023 staat in het teken van duurzaamheid
Komend jaar zal duurzaamheid een topprioriteit zijn voor service providers. Duurzaamheid gaat een belangrijke stempel drukken op de manier waarop leveranciers en service providers te werk gaan en producten en diensten aan hun klanten bieden. De lat op het gebied van duurzaamheid wordt immers steeds hoger gelegd. Dit komt mede door veranderende regelgeving in de sector. We verwachten daarnaast dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel gaat vormen in de informatie- en offerteverzoeken die service providers ontvangen. Dit zal van invloed zijn op hun keuze van leveranciers. Bovendien zal er sprake zijn van een sterkere focus op het terugdringen van het energieverbruik binnen bestaande en nieuwe omgevingen, zeker gezien de stijgende energiekosten. Leveranciers die efficiënt op de vraag naar duurzaamheid weten in te springen kunnen daarmee aanzienlijk concurrentievoordeel opdoen. Daarnaast zal de focus in 2023 komen te liggen op producten en systemen met een langere levensduur, om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen. Binnen de branche zal sprake zijn van actievere discussies rond ‘groene netwerken’ en gaat ‘duurzaamheid door ontwerp’ een sleutelrol spelen bij de ontwikkeling van netwerkproducten.

2. De transformatie van metronetwerken begint op stoom te komen
Metronetwerken vertegenwoordigen de toekomst als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe winstgevende en innovatieve netwerkdiensten. Service providers zorgen voor de broodnodige transformatie van hun metronetwerken, die zich daarmee ontpoppen tot een compleet nieuwe oplossingscategorie. Moderne metronetwerken verschillen qua processen, systemen en architectuurkenmerken wezenlijk van traditionele metronetwerken. Met de komst van nieuwe 5G- en edge computing-diensten groeit de behoefte aan deze moderne invulling van metroarchitecturen. Deze ontwikkeling biedt service providers de kans van hun leven. Ze zullen hun metronetwerken volledig herzien om te zorgen voor duurzame groei en een sterkere positie als drijvende kracht achter het nieuwe digitale ecosysteem.

3. Automatisering krijgt de vorm van een door AIOps ondersteund as-a-service-model
In 2023 zullen operators genoodzaakt zijn om netwerkautomatisering een compleet nieuwe invulling te geven. Ze zullen overstappen op een door AI ondersteunde cloudaanpak en een beroep doen op een ‘automation-as-a-service’-model. Door deze overstap kunnen operators profiteren van verschillende voordelen, zoals een kortere time-to-market en een reductie van de operationele complexiteit en kosten.

4. Hyperscalers en CSP’s gaan samenwerken (of juist grenzen trekken)
Aanbieders van hyperscale clouds en communication service providers (CSP’s) zullen hun samenwerkingsverbanden uitbreiden. Dit kan zorgen voor groeiende onrust onder CSP’s die niet op gelijkwaardig niveau van de samenwerking profiteren. Sommigen kampen nog altijd met een verstoorde supply chain door de nasleep van de coronacrisis, torenhoge inflatie en uit de pan rijzende infrastructuurkosten. Sommige CSP’s lopen daarmee het risico dat hun al krappe marges daarmee verder inkrimpen. Om dit te voorkomen en hun aandeel in de winstpool te vergroten zullen CSP’s actief investeren in het duidelijk afbakenen van de grenzen tussen de omgeving van hyperscalers en hun eigen netwerk. Op die manier proberen ze onderscheidende netwerkdiensten (zoals network slicing, quality of service, lage latency, hoge netwerkcapaciteit, service assurance enzovoort) te bieden en hun waardepositie voor zowel consumenten als applicatieontwikkelaars te versterken.

5. De vraag naar 400G explodeert
De markt voor 400G groeit exponentieel als gevolg van de wereldwijde digitale transformatie. Het almaar toenemende dataverkeer zal zowel cloud providers als service providers ertoe aanzetten om de uitrol van 400G te versnellen. Ze gaan daarom steeds vaker een beroep doen op speciale chipsets die specifieke functies binnen het netwerk vervullen. Nieuwe ASIC’s en netwerkplatforms zullen de flexibiliteit bieden die nodig is voor de 400G toepassingen die om hoge schaalbaarheid of doorvoercapaciteit vragen.

6. Het gebruik van 5G neemt een vlucht
Volgens analisten gaat er tegen het einde van 2024 maar liefst 5,7 miljard dollar om in de markt voor private 5G-netwerken. De meerderheid van nieuwe zakelijke mobiele netwerken zal in 2023 op 5G zijn gebaseerd. Naast service providers zullen meer cloud providers de markt voor private 5G betreden. Zij zullen in snel tempo gestandaardiseerde private netwerken afleveren. Cybersecurity, artificial intelligence en machine learning zullen bovenaan de agenda staan van bedrijven die met private 5G aan de slag willen gaan. Ook zullen vanwege de focus op automatisering en vanuit de cloud aangeleverde diensten nieuwe technologieën zoals ORAN een sleutelrol gaan spelen in discussies over private 5G-infrastructuren tussen operators, bedrijven en leveranciers. Er zal sprake zijn van meer pilots van private 5G-netwerken die zich op de convergentie van wi-fi en draadloze technologie richten. Daarbij wordt wi-fi ingezet voor in-house toepassingen, en draadloze technologie voor gebruik buiten de deur. Bedrijven zullen op zoek gaan naar een netwerkoplossing die voorziet in een centraal dashboard voor integraal beheer van hun geconvergeerde netwerk. Daarom is de verwachting dat er in 2023 diverse ecosystemen zullen ontstaan om dit te realiseren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!