Wouter Hoeffnagel - 16 december 2022

De tech-trends en -voorspellingen voor komend jaar van Veeam

De tech-trends en -voorspellingen voor komend jaar van Veeam image

Het jaar 2022 ligt alweer bijna achter ons. Het is een jaar geweest waarin veel is gebeurd, zeker ook op het gebied van technologie. Het ziet ernaar uit dat de snelheid waarin technologische ontwikkelingen elkaar opvolgen komende jaren alleen maar toeneemt. Danny Allan, Edwin Weijdema, Dave Russell, Michael Cade, Gaurav Rish en Rick Vanover van Veeam kijken vooruit en laten weten wat volgens hen de (technologie) trends zijn voor 2023.

Danny Allan, CTO:
Citizen-led denial of service-aanvallen zullen in het voordeel van social media-led boycotting wankelen
Hoewel analisten denken dat citizen-led denial-of-service-aanvallen (cDOC) in 2023 zullen toenemen, verwacht ik dat technologie die is ontworpen om cDOC-aanvallen te voorkomen deze vorm van protest vrij snel inhaalt. Verwacht daarentegen dat social media-led boycots in 2023 zowel in omvang als in complexiteit zullen toenemen, naarmate activisten nieuwe manieren vinden om social media-platforms in te zetten tegen bedrijven. Naarmate de cDOC-preventiemethoden volwassener worden, denk ik dat activisten daarop reageren door sociale media in te zetten.
 
Dave Russell, VP of Enterprise Strategy:
Response-teams integreren AI voor real-time aanval- en anomaliedetectie
Preventie en detectie worden met de dag complexer omdat aanvallen zoals ransomware zich blijven ontwikkelen. Alleen al de hoeveelheid gegevensverlies die het afgelopen jaar is gemeld wordt steeds groter. Tegelijkertijd zijn organisaties die aanvankelijk zeiden niet te zijn aangevallen door ransomware doelwit geworden. Nu meer bedrijven AI en machine learning gebruiken voor hun bedrijfsvoering, is dit een kans om die tools te gebruiken tegen het toegenomen aanvalslandschap van vandaag. Ik voorspel dat AI in 2023 zal worden ingezet in situaties zoals het beter, sneller en eerder detecteren van abnormale patronen, waardoor diezelfde organisaties de kans krijgen om zeer nauwkeurig te reageren en het cybersecurity-probleem snel op te lossen.
Door AI/ML te integreren om anomalieën te detecteren, kunnen ze snel werken om kwaadwillenden uit te schakelen en gegevens en workflows te herstellen met minimale verstoring van de bedrijfsvoering.
 
Michael Cade, Sr. Global Technologist:
Systeembeheerders zullen zich ontwikkelen om de behoefte aan meer gegevensbescherming en -educatie te creëren
Vanuit het perspectief van een Kubernetes-levenscyclus is er een groeiend bewustzijn van en interesse in de nieuwe mogelijkheden binnen de opslag- en backupruimte. Meer dan 60% van de KubeCon-deelnemers dit jaar was nieuw in de sector. Dat toont aan dat de systeembeheerder zich ontwikkelt. We kunnen veel meer verwachten van engineering teams, omdat gegevens die in Kubernetes worden opgeslagen beschermd moeten worden. Onderwijs zal belangrijk blijven, aangezien educatieve workshops en trainingsprogramma's de vaardigheidskloof zal helpen overbruggen.
 
Gaurav Rishi, VP Product and Partnerships:
Het wegnemen van drie obstakels voor de groei en vooruitgang van Kubernetes
De groeiende Kubernetes-markt zal in 2023 op drie obstakels stuiten: mensen, technologie en processen. De Kubernetes-vaardigheidskloof zal een blijvende zorg zijn. Om deze kloof te verkleinen worden in de industrie veel initiatieven geïntroduceerd, waaronder leerplatforms en ‘getting started’-pakketten. KubeCon 2022 toonde aan dat Kubernetes in de lift zit, want 64% van de aanwezigen was nieuw. Dat wijst op een groeiend ecosysteem en een grotere belangstelling.
Aan de technologische kant zal het leren van nieuwe software en tools een uitdaging zijn. Bedrijven die dit willen vermijden, moeten het belang erkennen van het streven naar eenvoud en het toevoegen van autonome operaties. Het gebruik van de juiste cloud-native tools zal organisaties helpen om de uitdagingen waarmee ze eerder werden geconfronteerd te overwinnen. De klant wil er ook zeker van zijn dat de tools waarin hij investeert van betrouwbare leveranciers zijn.
Aan de proceskant zullen bedrijven worstelen met het bepalen van een duidelijke aanpak voor hun Kubernetes-adoptie en -implementatie. DevSecOps en de implementatie van best practices zijn belangrijk om deze obstakels weg te nemen. Hoewel deze nog vrij nieuw zijn voor organisaties, is er een effectieve en groeiende cloud-native gemeenschap die een weg voorwaarts zal bieden.
 
Rick Vanover, Sr. Director of Product Strategy:
AI en machine learning inzetten voor de bestrijding van ransomware-aanvallen kan een bedrijf sterker maken
Ransomware, phishing-aanvallen en datalekken zijn maar al te bekend geworden bij organisaties. Hoewel deze aanvallen niet nieuw zijn, zullen ze hun tol voortdurend eisen in verschillende industrieën. Bovendien zijn de cybercriminelen niet van plan om te stoppen. Om deze voortdurende en ontwikkelende aanvallen te bestrijden, zullen AI en machine learning nuttig zijn. Organisaties houden deze technologie nauwlettend in de gaten, juist omdat er in 2023 een nieuw, hyperactief cyberdreigingslandschap op hen staat te wachten. Bij implementatie kan AI individuele projecten en diensten van het ecosysteem beschermen, terwijl actieve open source-programma's worden geïdentificeerd en een geautomatiseerde beveiligingsanalyse wordt toegepast.
 
Edwin Weijdema, Global Technologist:
Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan betere security
De belangrijkste cybersecurity-trend voor 2023 heeft niets te maken met nieuwe technologie, maar wel alles met de mens. Wij vormen met elkaar de sleutel tot een veiligere wereld.
Investeren in technologie is niet voldoende als je de mensen in je bedrijf niet meekrijgt. Het is belangrijk dat je medewerkers weten hoe ze moeten reageren indien zich een incident voordoet. Meer investeren in tools en training is uiterst belangrijk. En dan mag je als bedrijf niet stoppen bij een security awareness-training, maar er ook een vervolg aan geven in de vorm van oefeningen. De kennis en skills die je ze zo bijbrengt zullen uiteindelijk niet alleen op kantoor van pas komen, maar ook in de privésfeer. Mensen zijn nieuwsgierig geworden naar wat ze zelf kunnen doen om steentje bij te dragen aan een betere security. Een kans die we in 2023 niet mogen laten liggen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!