Wouter Hoeffnagel - 16 december 2022

NorthC Datacenters bouwt nieuw datacenter in Eindhoven

NorthC Datacenters bouwt nieuw datacenter in Eindhoven image

Het regionale datacenterbedrijf NorthC Datacenters is gestart met de bouw van een nieuw datacenter in Eindhoven. Het nieuwe datacenter krijgt een totale oppervlakte van ruim 4000m2 en wordt in oktober 2023 geopend. Het gaat om het tweede NorthC datacenter in de regio Eindhoven/Brabant het bestaande datacenter op Eindhoven High Tech Campus (HTC) en de twaalfde vestiging van het bedrijf in Nederland.
 
Alexandra Schless, CEO van NorthC Datacenters, licht toe: “De regio Eindhoven/Brabant is een van de snelst groeiende innovatieregio’s van ons land en is een belangrijke vestigingslocatie voor bedrijven die nieuwe diensten ontwikkelen ten behoeve van de digitale transformatie. Ons bestaande datacenter op het High Tech Campus Eindhoven heeft nog beperkte capaciteit beschikbaar, daarom bouwen we nu een tweede datacenter voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Gedurende de bouw zetten we ons streven voort om daarbij het maximale aan duurzaamheid te realiseren, op alle mogelijke manieren. Dit sluit aan op onze ambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te opereren. Op deze manier helpen we ook onze klanten bij het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen, omdat hun IT omgeving in dit datacenter aanzienlijk efficiënter en duurzamer draait dan in een eigen datacenter”.

Hybride generatoren

Voor het nieuwe datacenter in Eindhoven worden de nieuwste technologische innovaties gebruikt. Zo wordt dit datacenter uitgerust met geavanceerde noodstroomgeneratoren die zowel op waterstof als op aardgas kunnen draaien. Uiteindelijk zal dit een besparing van 75 ton CO2 op jaarbasis opleveren ten opzichte van standaard dieselgeneratoren. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van 37 personenauto’s op jaarbasis (bij gemiddeld 11.000 km per jaar, bron CBS). Het gebruik van hybride generatoren zorgt ervoor dat het datacenter voorbereid is om in de toekomst te kunnen worden aangesloten op de benodigde infrastructuur voor het transport, de opslag en het gebruik van groene waterstof.
 
Momenteel is het NorthC datacenter in Groningen het enige datacenter in Europa dat waterstofcellen gebruikt voor de noodstroomvoorziening. Omdat het nieuwe datacenter in Eindhoven groter wordt, zal de uiteindelijke besparing in CO2-uitstoot daar groter zijn.

Restwarmte

Verder maakt NorthC gebruik van duurzame koelingsinstallaties die geen drinkwater verbruiken en is het nieuwe datacenter voorbereid op het uitwisselen van restwarmte met andere bedrijven op GDC Eindhoven-Acht. Bij het vergunningstraject is rekening gehouden met de bestemmingsplannen van de gemeente en met alle geldende milieuregels.
 
Het nieuwe datacenter wordt direct verbonden met het bestaande datacenter in Eindhoven en wordt ook aangesloten op de Region Connect Ring van NorthC Datacenters, dat alle datacentervestigingen met elkaar verbindt via een eigen, snelle glasvezelverbinding. Het nieuwe NorthC datacenter in Eindhoven krijgt een vermogen van 4,5MW.
 
Meer informatie over het nieuwe datacenter is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!