Amerikanen willen gebruik van TikTok aan banden leggen

15-12-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Amerikanen willen gebruik van TikTok aan banden leggen

De Amerikaanse overheid wil via een wetsvoorstel TikTok verbieden in de Verenigde Staten (VS) actief te zijn. Leden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben hiervoor een wetsvoorstel ingediend. De kans dat het wetsvoorstel wordt aangenomen lijkt klein.

Het wetsvoorstel is ingediend door de Republikeinse Senator Marco Rubio, Wisconsin Republikeinse vertegenwoordiger Mike Gallagher en een onbekend Democratisch lid van het Congres. Het doel van het wetsvoorstel is TikTok verbieden in de VS actief te zijn. CNN meldt dat het wetsvoorstel alle transacties in de VS verbiedt van social media-platforms met minimaal een miljoen gebruikers die gevestigd zijn in of onder 'substantiële invloed' staan van landen die als vijandig worden beschouwd. Het gaat daarbij onder meer om China, Rusland, Iran, Noord-Korea, Cuba en Venezuela.

'Geen tijd te verliezen'

TikTok en moederbedrijf ByteDance worden in het wetsvoorstel specifiek genoemd. Rubio meldt in een verklaring dat de Amerikaanse federale overheid nog geen 'betekenisvolle acties' heeft ondernomen om Amerikaanse gebruikers te beschermen tegen de 'dreiging van TikTok'. Rubio stelt dat er geen tijd meer te verliezen is en spreekt over een 'puppet company' van de Chinese Communistische Partij.

Al langer maken de Amerikanen zich zorgen over TikTok. Vooral Chinese wetgeving uit 2017 die bedrijven gevestigd in China verplicht aan dataverzoeken van de Chinese overheid te voldoen baart hen zorgen. De Amerikanen vrezen dat de Chinese overheid hierdoor data van Amerikanen in handen krijgen. TikTok meldde eerder altijd dat het geen data verzamelde voor de Chinese overheid. Het bedrijf benadrukte in oktober nog geen nauwkeurige GPS-locatiegegevens van Amerikanen te verzamelen.

Andere wetsvoorstellen

Vorig jaar presenteerden de Amerikanen al een wetsvoorstel dat het gebruik van TikTok door Amerikaanse overheidsdiensten aan banden legt. Ook is een wetsvoorstel gepresenteerd dat TikTok verbiedt Chinese medewerkers toegang te geven tot data van Amerikaanse burgers.

Terug naar nieuws overzicht